Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 11. 2017. 07:58   >>  07:27 22

HUSOVIĆ OČEKUJE

"CG da ukloni krst sa Sahat kule"

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović poručio je sinoć kako očekuje da većinska Crna Gora ukloni krst sa podgoričke Sahat kule.

Husović je, gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG, kazao da bi najbolji izbor za predsjedničkog kandidata bila neka ugledna nestranačka ličnost, koju bi podržale sve partije vladajuće koalicije. 

21:40 Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović poručio je da od većinske Crne Gore očekuje da ukloni krst sa Sahat kule u Podgorici.

"Ja nijesam vratio krst na vakuf Osmanagića i onaj ko je to uradio zaista nije imao sluha za građansku Crnu Goru. Nijesmo se stranački miješali u taj posao, što je bilo u nadležnosti državnih organa. Skoro kompletna društvena javnost osudila je vraćanje tog krsta i što se nas tiče to je pitanje zatvoreno, ali očekujem od većinske Crne Gore da ukloni taj krst. Kada će to uraditi, na njima je da to urade. Da je neko reagovao na taj način iz bošnjačkog korpusa, ne bih čekao da neko iz ostalih vjera reaguje, nego bih prvi pošao da tražim da se taj polumjesec ukloni", kazao je Husović.

On je ocijenio "da više nema volje ni da prođe pored Sahat kule i da ne zna koji će musliman više poći da vidi Sahat kulu, dodajući da stavlja tačku na tu priču. Husović ne očekuje da to pitanje može proizvesti etničku distancu u Crnoj Gori.

21:30 Husović, koji je i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, je ocijenio da je bilo jako malo ulaganja iz dijaspore u sjever Crne Gore, za šta je najveća krivica, kako smatra, u i dalje prisutnim biznis barijerama.  

"Vlada pokušava da stvori uslove da bi investitori došli. Putna infrastruktura se jako ubrzano radi, stvaramo te uslove da približimo Podgoricu i jug sjeveru i vjerovatno da tu treba sačekati još neku godinu, ali da će se za dvije godine moći iz Rožaja doći za sat i po u Podgoricu i to je već sasvim drugačija priča.", naveo je Husović.  

21:20 Bošnjačka stranka će samostalno nastupiti na izborima u Petnjici i Tuzima, podsjetio je Husović i dodao da očekuju nešto bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima.

21:15 Husović je kazao da u Bošnjačkoj stranci uopšte ne razgovaraju na temu izbora novog lidera partije, već su prioritet lokalni izbori u Petnjici i Tuzima i lokalni izbori naredne godine.

"Nakon lokalnih izbora ćemo brzo otvoriti to pitanje i jasno se dogovoriti šta da radimo", rekao je Husović. 

21:02 Husović tvrdi da Bošnjačka stranka, po pitanju podrške na predsjedničkim izborima, ne isključuje ni jednu mogućnost.

"Da vidimo šta će da uradi DPS, koga će on da favorizuje, da vidimo koga bi to građanska opozicija mogla da predloži da predvodi Crnu Goru, što nije lak posao i tog predsjednika države čeka dosta izazova na putu evroatlanskih integracija i moramo usmjeriti snage prema dobrom kandidatu i da bi taj proces nastavili važno je da se odlučimo za kandidata koji može da pobijedi na izborima", saopštio je Husović.

20:55 Husović je kazao kako misli da opozicija ne može da se dogovori oko zajedničkog predsjedničkog kandidata.

"Oni su pokazali to više puta i nijesam siguran da bi oni podržali predsjedničkog kandidata koji dijeli naše vrijednosti - evropske i NATO integracije itd. A predsjednički kandidat opozicije bi trebalo sve to da podrži, da ima dobru podršku i Demokratskog fronta i svih struktura, pa vjerovatno u tom smislu da računa na pobjedu, drugačije ne", ocijenio je Husović. 

20:47 U Bošnjačkoj stranci smatraju, kaže Husović, da je važno podržati kandidata koji može da pobijedi a da je za tu pobjedu važna podrška DPS-a.

"Nekako bez te podrške DPS-a, mislim da ne bi imali pobjedničkog kandidata", rekao je Husović, navodeći da u Crnoj Gori postoji mnogo dobrih nestranačkih kandidata.  

20:40 Husović tvrdi da o predsjedničkom kandidatu nije razgovarao ni sa predstavnicima DPS-a, jer je pažnja usmjerena na predstojeće lokalne izbore.

20:35 Predsjednik Bošnjačke stranke kaže da uvažavaju činjenicu da je DPS velika i moćna stranka i da u toj stranci vjerovatno razmišljaju da sami mogu da iznesu predsjedničke izbore bez koalicionih partnera.

"Ali nekako smo imali ranije prije predsjedničkih izbora dogovore da podržimo njihovog predsjedničkog kandidata. Ja mislim da u DPS-u ima kandidata koji mogu da pobijede na predstojećim predsjedničkim izborima, ali svakako mi preferiramo da ako bi našli baš ovakvu osobu da bi za Crnu Goru bilo ljekovito da dobijemo intelektualca koji dijeli naše vrijednosti i programska opredjeljenja i BS i DPS i ostalih manjinskih naroda, a svakako i Socijaldemokrata.", poručio je Husović.   

20:25 Husović je kazao da na temu podrške nekom predsjedničkom kandidatu nijesu još razgovarali unutar stranke, niti sa manjinskim koalicionim partnerima.

"To nas svakako čeka nakon lokalnih izbora 26. novembra. Moram reći i da smo malo rasterećeni što se tiče predsjedničkoh izbora. Nijesam zapazio da u našoj stranci neko ima ambicija da bude kandidat za predsjednika države, ali da li ćemo i koga podržati odlučiti na organima stranke. Ali ono što sam negdje i najavio i što bi zaista dobro bilo, jeste ako bi mogli i koalicioni partneri iz DPS-a u ovom slučaju i posebno predstavnici manjinskih partija, da pronađemo rješenje da to bude nestranačka ličnost", kazao je Husović.   

20:15 Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je ocijenio da su prioritet za tu partiju predsjednički i posebno lokalni izbori u maju ili junu naredne godine.

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније