Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2017. 15:26   >>  16:36

BRAJOVIĆ NAJAVIO

Pozvaće OEBS za predsjedničke izbore

U narednim nedjeljama biti pripremljeni nacrti potrebnih zakonskih rješenja, koja će nakon usaglašavanja sa ODIHR-om biti usvojena u Skupštini, najavio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Brajović se danas sastao sa šefom Kancelarije ODIHR-a u Beču Janom Haukasom, šefom Odjeljenja ODIHR-a za izbore Aleksandrom Šlikom i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Kako je saopšteno iz parlamenta, sastanku je zajednički konstatovano da se preporukama iz Izveštaja nakon parlamentarnih izbora 2016. pristupilo na ozbiljan i odgovoran način, pri čemu je istaknut značaj nastavka intenzivne komunikacije između Skupštine Crne Gore i ODIHR-a za primjenu najboljih evropskih izbornih praksi.

"Iznio sam stav da je mnogim organizacijama ili pojedinicima očigledno više stalo da daju konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, nego poslanicima opozicije koji su najglasniji kada se govori o izbornim uslovima. Imamo svojevrsni paradoks neučešća opozicije u radu Skupštine i Radne grupe, pri čemu zahtijevaju unaprjeđenje izbornog zakonodavstva. Da li to predstavlja vrstu opstrukciju ili alibi za sve buduće izborne neuspjehe, neka procijene građani Crne Gore – izjavio je Brajović.

On je ocijenio veoma značajnim pozitivne stavove OEBS/ODIHR-a o sprovedenim parlamentarnim izborima 2016. i najavio da će biti upućen poziv posmatračkoj misiji za predstojeće predsjedničke izbore.

"I na taj način želimo da potvrdimo otvorenost izbornog procesa u svim segmentima, kao i da obezbijedimo neupitnost izbornih rezultata od strane svih učesnika na izborima", rekao je Brajović.

U razgovoru sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a su učestvovali potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović.

Darmanović - Haukas: Saradnja sa institucijama OEBS od posebnog značaja

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas sa šefom Kancelarije ODIHR-a u Beču Janom Haukasom.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio ODIHR-u na konstruktivnom stavu u pružanju ekspertske pomoći Crnoj Gori u cilju unaprjeđenja izbornog procesa.

Kako se navodi, Darmanović je istakao da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na snaženju temeljnih demokratskih vrijednosti, a koje, između ostalog podrazumijevaju i jačanje izborne legislative. U tom smislu, podsjetio je na opredjeljenje Vlade da nastavi rad na aktivnostima koje vode ka unaprjeđenju ambijenta za implementaciju preporuka ODIHR.

Crnogorski šef diplomatije podsjetio je da su sve dosadašnje reforme izbornog modela u Crnoj Gori urađene u najtješnjoj saradnji sa međunarodnim institucijama i uz širok konsenzus političkih aktera.

U kontekstu predstojećih izbora, sagovornici su se saglasili da je partnerska saradnja sa institucijama OEBS od posebnog značaja za jačanje kapaciteta nadležnih institucija Crne Gore, a pogotovu Državne izborne komisije, u cilju dostizanja najviših demokratskih standarda izbornih procesa u najrazvijenijim zemljama EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније