Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

09. 11. 2017. 17:23   >>  16:52 1

DARMANOVIĆ ISTAKAO

Makedonija u NATO-u biće prioritet CG

Jedan od prioriteta tokom crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom, koje naša zemlja preuzima od 1.januara, biće podrška makedonskom članstvu u NATO-u, istakao je ministar vanjskih poslova naše zemlje Srđa Darmanović na sastanku sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrijevim.

Oni su naglasili da između Crne Gore i Makedonije nema otvorenih pitanja i da odnosi dvije države predstavljaju primjer odlične saradnje u regionu.

"Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz najavljeno formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Republike Makedonije. U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će predstojeće otvaranje Konzulata Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom u Štipu dati značajan impuls jačanju sveukupnih veza", naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Crnogorski ministar se sastao i sa predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim.

"Tom prilikom je istaknuto da odnose dvije zemlje karakteriše ne samo saradnja u brojnim oblastima, već i održavanje frekventnog političkog dijaloga. Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da prenese Makedoniji iskustva iz dosadašnjih integracionih procesa u cilju kvalitetnijeg i bržeg ispunjavanja uslova i dostizanja standarda za punopravno članstvo u NATO i EU. S tim u vezi, bilo je riječi o značaju zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama kao što je Berlinski proces", poručili su iz Ministarstva.

Darmanović je razgovarao i sa Talatom Džaferijem, ocijenjeno je da dvije države imaju zajednički cilj - pristupanje Evropskoj uniji i da će u tom smislu Makedoniji biti značajna iskustva Crne Gore.

"Crnogorski šef diplomatije je tokom zvanične posjete Skoplju razgovarao i sa predsjednikom Vlade Zoranom Zaevim, koji je naglasio da se odnosi Crne Gore i Republike Makedonije razvijaju na dobrobit građana dvije zemlje i da je regionalno povezivanje važno za evropsku perspektivu. U razgovoru je istaknut značaj inicijative za uspostavljanje avio linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo. Tokom sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnostima na Zapadnom Balkanu i ulozi regiona u očuvanju šire evropske stabilnosti", naglasili su iz Ministarstva.

Nakon sastanaka sa najvišim makedonskim zvaničnicima Darmanović je razgovarao sa počasnim konzulima Crne Gore u Makedoniji Miloradom Andrijaševićem i Brankom Azeskim i predsjednicima dvije iseljeničke zajednice Borisom Popivodom i Medom Balićem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније