Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

08. 11. 2017. 13:00   >>  16:53 34

KRIVOKAPIĆ POZVAO

"Krizu riješiti prelaznom vladom"

Opozicija u trenutnim uslovima ne smije izaći na izbore, a politička kriza može se riješiti formiranjem prelazne vlade, istakao je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić na Konferenciji koju je organizovao CGO u saradnji sa “Friedrich Ebert Stiftung” iz Beograda.

U dijelu vladajućih partija misle da Crna Gora ide dobrim putem, i da bojkot parlamenta od strane opozicije nije donio ništa dobro. S druge strane, opozicionari će , kako su poručili sa konferencije “Stabilokratija ili demokratija” koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje, istajati u svojoj namjeri, a predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić novinarima je saopštio i da je otvoreno pitanje da li će bojkotovati i predsjedničke izbore.

Bilo koji kandidat opozicije, može, kako smatra predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, pobijediti lidera DPS-a Mila Đukanovića, ukoliko se kandiduje za tu funkciju. Novinari su Krivokapića pitali da li on ima namjeru da se kandiduje, ali je, kako je odgovorio prioritet opozicije da nađe zajedničkog kandidata.

“Pitanje je i da li ćemo ići na te izbore. Ja sam nagovijestio da, ako budu i dalje postojeći uslovi, i ako nemamo sistem koji će obezbijediti slobodne i fer izbore, mislim da je rješenje njihov bojkot”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić priželjkuje da uz parlamentarni dijalog dođu do prelazne vlade, bilo kojeg tipa, kako bi se pripremili izbori. Izbori su prioritet opozicije koja parlament bojkotuje više od godinu, i koji, kako tvrde daje rezultate.

“Bojkot nije najbolji vid borbe protiv vlasti, on nekada je neminovan i mi smo ubijedjeni da će on dati rezulatete, bez obzira što se povremeno pojedine opozicione partije pojavljju u parlamentu”, saopštio je lider SNP-a Vladimir Joković.

“Mislim da je opozicija bila odgovorna, dala je konkretne prijedloge kako da se riješi problem”, naveo je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

Učesnike panela interesovalo je i kako opozicione Demokrate i DF planiraju da sarađuju, s obzirom na to da su odavno prekinuli svaki vid komunikacije.

“Mi nikad nijesmo napali kolege iz opzicije, ne napadamo, ali svakao ne damo na sebe. Mi nikad nijesmo napali DF uprkos brojnim programskim i metodološkim razlikama. I evo dajem vam riječ da ih nikad pomenuti nećemo, ukoliko ne doživimo napad”, poručio je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

I dok opozicija misli da je Crna Gora u krizi, iz vladajućih partija tvrde drugačije. Iz Liberalne poručuju da uprkos bojkotu parlamenta sve institucije rade i daju rezultate. Zato smatraju da posljedice bojkota plaćaju isključivo građani.

“Opozicija je kako čujem prilično sigurna da je sve u redu i da će vlast na kraju popustiti pred njihovim zahtjevima što je besmisleno. Osluškujući građene, oni su zbunjeni, jer ne kapiraju šta znači neaktivno učešće”, naveo je lider LP Andrija Popović.

Da idemo dobrim putem tvrde i u Bošnjačkoj partiji. Tome u prilog kažu, ide članstvo u NATO-u i ubrzano približavanje EU.

“Vjerujem da se to može postići politikom koju propagira aktuelna vlada, bez rezerve sa učešćem ostalih zemalja Zapadnog Balkna, ali zajedničkim razvijanjem standarda i EU i zemalja Zapadnog Balkana”, kaže funkcioner BS Ervin Ibrahimović.

Između demokratije i stabilnosti mora stojati znak jednakosti. Na političkim akterima je, kako su zaključili da se svako na svoj na svoj način uhvati u koštac sa izazovima u cilju bolje budućnosti svih.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније