Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

02. 11. 2017. 20:10   >>  19:47

RADNA GRUPA

Hitno mijenjati zakon o biračkom spisku

Članovi Radne grupe koja se bavi izbornim zakonodavstvom razgovarali su sa predstavnicima MUP-a, Agencije za zaštitu ličnih podataka, Agencije za elektronske medije i Ministarstva kulture. Najviše su se zadržali na Zakonu o biračkom spisku, koji se, kako su kazali, pod hitno mora mijenjati, jer je bivši ministar Goran Danilović mimo propisa sve podatke dao na uvid osobama kojima nije smio.

To što je bivši ministar MUP-a u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović dao lične podatke iz biračkog spiska članovima Koordinacionog tijela koje je tada formirao, skandalozna je odluka, kažu u MUP-u i dodaju da njene posljedice mogu osjetiti svi građani. Da je Danilović prekšio zakon, kažu, potvrdio je nedavno i Upravni sud. 

"Ti podaci su bili i lišenje o poslovnoj sposobnosti, to je kategorija posebna u kojoj su sadržani i medicinski podaci. Čak su i fotografije snimljene i cio birački spisak je snimljen ne neki CD", kazala je Zora Čizmović iz MUP-a. 

Zato im je preporuka OEPS-a da se mijenja zakon o biračkom spisku, tvrde, došla kao spas, pa predlažu da se ubuduće, političkim partijama daje samo dio podataka iz biračkog spiska.

"Predlažemo da se član 25 zakona o biračkim spusku briše. Tamo piše da stranke imaju pravo da sve što traže iz predmeta da im se dostavi. Mislim da ako imaju uvid u sve predmete elektronke, dostavljanje, kopiranje, raznošenje po raznim kancelarijama je vrlo problematično", kazala je Čizmović. 

Sada, kažu i u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, može doći do brojnih zloupotreba podataka iz biračkog spiska, naročito matičnih brojeva, pa predlažu da se političkim partijama sve promjene daju na uvid elektronskim putem u realnom vremenu, bez mogućnosti kopiranja i distribucije. Za to bi, kažu, trebalo da budu odgovorna četiri lica koja će evidentirati MUP, a time bi se omogućilo da ostane trag o prijavi i odjavi ali i o obimu korišćenih podataka. 

"Na način na koji sada predviđa zakon, dosatavljanje biračkog spiska, znači da vi imate kod sebe ako poslanici ili ko, sve naše podatke u vašim rukama. Oprostite, ja vam za to ne dajem saglasnost", kazao je Radenko Lacmanović iz Agencije za zaštitu ličnih podataka. 

A članovi Radne grupe koja se bavi izmjenama izbornog zakonodavstva strahuju, kažu, gdje su završili lični podaci birača, i apeluju da zajedno urade sve kako bi pronašli najprihvatljivije rješenje. 

"Doživjeli smo da neko uzme pod ruku birački spisak i mogu misliti gdje je završio i ko njim sad manipuliše. A imamo izbore u četiri opštine", kaže poslanik DPS-a Miodrag Vuković. 

"Nema više prostora za samovolje ministra, ili bilo koje izvršne vlasti da svojom odlukom utiče na zakon. Ne radi se samo o ličnim podacima, nego i o biometrijskim. Ko bi to mogao koristiti za buduće neke izborne procese. To mi ne znamo", poručuje Muhamed Đokaj iz Agencije za zaštitu ličnih podataka. 

"Želim da vjerujem da je kolega Danilović to uradio da bi povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori ojačalo", kazao je Genci Nimanbegu iz Force. 

"Ono što ja ne mogu da oprostim građanima je sto se nisu pobunili, mi smo preduzeli što smo mogli. Ali da znate, svi imaju pravo da podnesu tužbu za naknadu nematerijalne štete", poručila je Čizmović. 

Predstavnici MUP-a i Agencije će svoje sugestije članovima Radne grupe dostaviti naknadno, a oni su danas razgovarali i sa predstavnicima Ministarstva kulture i Agencije za elektronske medije. Iz Agencije su preporučili da se definiše početak izborne kampanje i da se završi 24 sata prije izbora. Političkim strankama preporučuju da potpišu etički kodeks, te da zbog transparentnosti dostave izvještaj o troškovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније