Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2017. 13:08   >>  12:51

ĐUROVIĆ OCJENJUJE

Administrativni aspekt pristupanja izazov

Pravni aspekt pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) ide solidno, ali administrativni kriterijum predstavlja krupan izazov u ispunjavanju evropske agende, ocijenila je profesorka Gordana Đurović, navodeći da princip regate odgovara predvodnicima procesa.

Đurović je podsjetila da Crna Gora pregovara šestu godinu i još uvijek se, kako je navela, bavi dostizanjem datuma kada će sva poglavlja biti otvorena, da bi se, tek u nekom srednjem roku, bavili zatvaranjem poglavlja.

To je, ocjenjuje Đurović u intervjuu za agenciju Mina, pravo mjerilo progresa u pregovorima.

"Zato je diskusija o okončanju pregovora u smislu preciziranja datuma uvijek sa neizvjesnim ishodom, a datumi postaju pokretna meta", smatra Đurović koja je predsjednica Crnogorske panevropske unije.

Ona je ukazala da u ovoj godini nema izvještaja o zemljama, već u aprilu 2018. godine, a do kraja godine, dobiće se samo takozvani "Non-paper", dokument Komisije kojim obavještava Savjet o napretku u ispunjavanju mjerila za poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, borba protiv korupcije, osnovna prava, pravda, sloboda i bezbjednost).

Taj dokument će, navodi Đurović, opet podsjetiti na političke kriterijume pristupanja, dok će naredni Program ekonomskih reformi u januar 2018. godine podsjetiti na agendu ekonomskih integracija i neophodne strukturne reforme u našoj ekonomiji.

"I dok nam pravni aspekt pristupanja ide solidno, ostaje nam administrativni kriterijum, kao krupan izazov u ispunjavanju evropske agende – kako sa što manje, ostvariti što više, kako sa realokacijom ostvariti optimizaciju zaposlenih u javnom sektoru, kako upravljati javnom potrošnjom i finansijama", rekla je Đurović.

Ona je ocijenila da je davno prošlo zlatno doba proširenja, kada su zemlje poput Slovačke, Litvanije i Letonije pregovarale kraće od tri godine, sustižući ostale i grupno pristupajući kao deset novih država članica 1. maja 2004. godine.

I Hrvatska je, prema riječima Đurović, mislila integrisati se na toj dinamici kada je počinjala pregovore krajem 2005. godine, ali se sve okončalo tek 2011, pa se pristupilo sredinom 2013. godine.

"Ostaju "otvorena vrata EU", ali će se vjerovatno tek u sljedećoj deceniji "ponovo širom otvoriti", smatra Đurović.

Ona je, upitana da prokomentariše najavljeno usvajanje strategije za uspješan prijem Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine, navela da je ključna poruka da je region Zapadnog Balkana i dalje veoma važan za EU i da vrata ostaju otvorena - da se ne posustaje, ali da treba realno promišljati članstvo.

"Rizik od destabilizacije regiona svakako je podstakao da se direktno promoviše proširenje, sa konkretnom godinom perspektive članstva (znači može i ranije)", ocijenila je Đurović.

Upitana šta misli koji je glavni razlog što se Crna Gora i Srbija zajedno pominju u toj strategiji, s obzirom na česte ocjene da je Crna Gora lider u pristupanju EU, dok je Srbija na početku pregovaračkog procesa, Đurović je odgovorila da, u dokumentu "Pismo o namjerama – plan komisije za 2018. godinu", Junkerova komisija navodi da će se pripremiti strategija za uspješno pristupanje Srbije i Crne Gore EU, i to će biti sastavni dio izvještaja o zemljama na proljeće.

"Komisija će tako postupiti, s obzirom na to da su ove dvije zemlje ocijenjene kao predvodnici regiona u integracijama. Znači, vrata će ostati otvorena za region, ali će se nekako lakše i brže otvoriti za ove dvije zemlje", pojašnjava Đurović.

Prema njenim riječima, onima koji malo zaostaju u procesu, više odgovara princip "konvoja" ili "voza", gdje bi i posljednji vagon, svakako doputovao do briselske stanice, bez obzira na opšte kašnjenje.

Kako je navela Đurović, EU postavlja pravila pristupanja, a zemlje regiona se prilagođavaju tim pravilima.

"Buduće predsjedavanje Savjetom do 2020.godine od Bugarske, Rumunije i Hrvatske (prva polovina tih godina), donosi mnogo obećanja za podršku procesu integracija, a kao balans, u drugoj polovini narednih godina predsjedavaće Austrija, Finska i konačno Njemačka, čije će poruke biti vjerovatno realnije, i time izvjesnije", zaključila je Đurović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније