Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

24. 10. 2017. 17:01   >>  16:30

IPA PROGRAMI

Odlična saradnja CG i Hrvatske

U Zagrebu je danas održana završna konferencija povodom predstavljanja rezultata ostvarenih u okviru tri IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora, Hrvatska - Bosna i Hercegovina i Hrvatska – Srbija za razdoblje 2007-2013. Skup je otvorila ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u Republici Hrvatskoj Gabrijela Žalac, a učesnike su pozdravili predstavnici Evropske komisije i operativnih struktura četiri zemlje učesnice programa.


Načelnik Direkcije za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova Miodrag Račeta podsjetio je da je već 2008, kada je započelo sprovođenje Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora 2007-2013, postojalo veliko interesovanje za saradnju organizacija i institucija iz obje države, te da je iznos zatraženih sredstava u tri javna poziva bio šest puta veći od raspoloživog budžeta Programa.

"Naveo je da je ugovoreno 18 projekata ukupne vrijednosti od 6,8 miliona eura i istakao odličnu saradnju između operativnih struktura u obje zemlje, kao i pomoć koju je Zajednički tehnički sekretarijat u Kotoru pružao potencijalnim i krajnjim korisnicima", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Račeta je ukazao da je uspješna realizacija ovog programa stvorila odličnu osnovu za zajedničke projekte u Interreg Ipa programu prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020 za koji je opredjeljeno 57,1 milion eura bespovratne podrške EU.

On je pozdravio nastavak uspješne saradnje Hrvatske i Crne Gore i izrazio uvjerenje da će izabrani projekti u okviru trilateralnog programa unaprijediti kvalitet života u prekograničnoj oblasti.

"Ministarka Žalac je čestitala svima koji su prepoznali i iskoristili šansu koju je Evropska unija omogućila kroz finansiranje tri programa prekogranične saradnje. Istakla je važnost dijeljenja iskustava stečenih tokom sprovođenja projekata, budući da su oni usmjereni na prioritetna pitanja u životima lokalnih zajednica u pograničnom području", navodi se u saopštenju.

Ona je posebno pohvalila saradnju tijela koja su bila zadužena za sprovođenje programa i navela da je Hrvatska kroz ove programe izgradila svoje kapacitete i obezbjedila da u razdoblju 2014-2020 bude Ugovorno tijelo za dva Interreg Ipa programa prekogranične saradnje, od ukupno 11 programa u kojima učestvuje.

"Izrazila je očekivanje da će i u narednom periodu partnerske institucije i organizacije nastaviti da sarađuju kroz sprovođenje projekata prekogranične saradnje i time unaprijediti život građana u pograničnim područjima", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније