Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

24. 10. 2017. 08:15 >> 08:05
2

DER MALEN I NIKOLIĆ

Nije mudro da su poslanici van parlamenta

Odluka opozicije da ne učestvuje u parlamentarnom životu uvijek se pokazala kao pogrešan potez, ocjena je predsjednika Odbora za vanjske poslove predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije, Dirk Van der Malena, tokom sastanka sa crnogorskim kolegom Andrijom Nikolićem u Briselu.

Van der Malen je takođe naglasio da nije mudro da poslanici budu van Parlamenta, jer je prema njegovim riječima, Parlament arena u kojoj se konfrontiraju političke ideje, i mjesto gdje se odvija dijalog između vlasti i opozicije.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić saopštio je svom domaćinu da bojkot parlamenta od strane crnogorske opozicije nema veze sa prigovorom na regularnost izbora, već da je riječ o još jednom pokušaju da se vaninstitucionalnim metodama pripremi teren za smjenu vlasti u Crnoj Gori.

Na sastanku je takođe razgovarano o neophodnosti zadržavanja fokusa Evropske unije na region Zapadnog Balkana, ali i o važnosti nastavka sprovođenja principa proširenja Unije, na osnovu sopstvenih učinaka i postignutih rezultata.

"Van der Malen smatra da Crna Gora kao zemlja kandidat, koja je otvorila 28 pregovaračkih poglavllja, kuca na briselska vrata, uz uvjerenje da unutrašnji izazovi sa kojima je suočena EU, neće poremetiti politiku proširenja i integraciju zemlje koja je lider evropskog integracionog procesa", navodi se u saopštenju.

Nikolić se tokom boravka u Briselu sastao i sa predsjednikom belgijske parlamentarne Grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore, Dejvidom Gercom.

Gerc je takođe iskazao svoj stav povodom aktuelnog opozicionog bojkota parlamenta u Crnoj Gori:

“Kao predsjednik Grupe prijateljstva želim da vjerujem da će se opozicija vratiti u Parlament, jer vlast i opozicija oko političke situacije treba da se nadmeću u Parlamentu, a ne na ulici. Mi smo parlamentarci i naš posao je u Parlamentu, to je glavna poruka koju kao predsjednik grupe prijateljstva želim da pošaljem prijateljima u Crnoj Gori”, zaključio je Gerc.

Gerc je tokom sastanka podsjetio i na veoma uspješnu posjetu Crnoj Gori koju je grupa na čijem je čelu ostvarila tokom 2015. godine, uz očekivanje da će se uskoro realizovati uzvratna posjeta crnogorske Grupe prijateljstva, te da će među članovima delegacije biti i predstavnici opozicionih političkih partija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније