Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

23. 10. 2017. 22:00 >> 21:36

"REPLIKA"

Ustav dobar okvir, moguća nadogradnja

Večerašnja emisija "Replika" RTCG bavila se desetogodišnjicom od proglašenja Ustava, najvišeg pravnog akta, kojim je počela nova era crnogorske ustavnosti, formalno započeta 1905, kada je donijet prvi od sedam najviših pravnih akata.

21:59 - Sekulović je naglasio da je Crna Gora građanska država, te da građani koji se nacionalno ne izjašnjavaju imaju na to pravo. "U vašoj je slobodi hoćete li ili ne da se nacionalno izjasnite. Za to je Ustav zadovoljavajući okvir. I institucije prate to i dobro je što Crna Gora nije izgrađena na principu narodnosti. Tako mora i da ostane i da se na tome radi i nadograđuje sistem", istakao je.

21:55 - Baković smatra da je postojeći Ustav dobar okvir za vladavinu prava, ali da se institucije moraju izboriti za primjenu Ustava. "Moraju se izboriti za svoju poziciju nezavisno od političara i toga ko je politička većina. Vrlo je opasno kada čujete da ne postoji politička volja za primjenu određenih zakonskih rješenja. Institucije nemaju pravo da se time bave i ne smiju podleći takvom uticaju. Onda ulazimo u zonu pravne nesigurnosti. Ustav je okvir u kome institucije treba da funkcionišu, a kada to političari shvate onda će promijeniti svoje stavove", saopštio je.

21:52 - Odgovarajući na pitanje da li će dvije trećine poslanika, potrebnih za donošenje pojedinih odluka u Skupštini, već u decembru praviti problem za izbor Tužilačkog savjeta, naredne godine i sudskog, Vukčević je objasnio da teško može da prognozira političke prilike, ali da se nada će političke strukture postići konsenzus.

"Za izbor Tužilačkog savjeta je neophodna prosta većina, koja sada u Parlamentu postoju. Za izbor Sudskog savjeta su potrebne tri petine, ne liči mi da će u nekom roku koji je predviđen doći do toga", kazao je on.

21:50 - Radulović je istakao da treba da unaprijedimo trenutni ustavni sistem, podignemo stepen društvene kohezije na principima Ustava i gradimo konstitucionalni ustavni patriotizam.

21:39 - Predsjednik Centra za građanske slobode Sergej Sekulović je naglasio da ne postoji način da se zaobiđe politička elita, ali da bi oni trebali da konsultuju stručnjake. "Mi im dajemo mandat, povjerenje, da bi odgovorno radili svoj dio posla. Ukoliko oni to ne žele to će se reflektovati kroz društvene krize", poručio je on.

21:28 - Potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović je rekao da moramo razvijati institucionalnu i funkcionalnu demokratiju jer ako sistem ne funkcioniše rješenje se ne može dobiti izmjenama Ustava.

21:20 - Ombudsman Šućko Baković se ne zalaže čvrsto za nemijenjanje Ustava, ali je naglasio da treba mijenjati one odredbe koje su kočnica i koje predstavljaju ozbiljnu smetnju.

"Ustav treba neposredno primjenjivati, posebno tamo gdje su ustavne norme jasne", kazao je on.

21:06 - Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević je istakao da ne možemo okovati tekst Ustava, jer se mora prilagođavati realnosti. 

20:58 - "Dobro je da se Ustav ne mijenja, jer stvara tradiciju, a svako društvo mora biti ukorijenjeno u njoj. Međutim, ako tradicija prelazi u tradicionalizam, odnosno određeni društveni tokovi jednostavno odbace određena rješenja, tu su revizione klauzule da vi to prilagodite stvarnosti i idete naprijed", objasnio je Sekulović. On je naglasio da Ustav kao "čuvar od revolucija" ima taj "ventil" koji mu daje priliku da se nadograđuje i prilagođava savremenim potrebama.

20:48 - Baković je naglasio da Ustav pruža dobar osnov za ostvarivanje ljudskih prava. "Ako imamo u vidu da sve više inkorporiramo međunarodno pravo i ono postaje sastavni dio našeg prava i dopunjava ustavna rješenja, onda ne možemo reći da normativni okvir nije dobar za ostvarivanje ljudskih prava, čak i za ostale oblasti za funkcionisanje sistema", kazao je ombusman. Istakao je da društvo treba da promijeni odnos prema Ustavu, kao i da treba analizirati koliko je dobar okvir trenutni Ustav. 

"Ustav nije Sveto pismo, ali moramo promijeniti odnos prema njegovoj primjeni. Moramo napustiti onaj stari sistem -  kada treba da primjenimo ono što je fundamentalno mi tada pristupamo izmjenama i relativizujemo ta najbolja rješenja. Moramo ga primjenjivati, barem kada je oblast ljudskih prava u pitanju", poručio je. 

20:42 - Vukčević je rekao da u formalnoj ravni crnogorski Ustav pripada formi veoma čvrstih ustava. "Odgovori ne mogu biti unificirani na ustavna pitanja. Da je tako, imali bi evropski ustav. Uvijek možemo govoriti o širenju, novim dimenzijama", saopštio je on. 

20:39 - "Ako nema društvenog dijaloga, bojim se da to društvo, bez obzira na kvalitet ustavnog teksta, ima sistemski problem", naglasio je Radulović. On smatra da je ambijent političkog sistema atrofirao u posljednjih 10 godina i da se, u pravnom-formalnom pogledu, Crna Gora mnogo više pomjerila naprijed u odnosu na funkcionisanje konstituenata koji dominantno kreiraju društveni život.

20:29 - Za jedan dio crnogorske javnosti Ustav je trebalo da implementira nešto što se nije implementiralo tokom devetnaestog vijeka, smatra predsjednik Centra za građanske slobode Sergej Sekulović. "Išlo se od pretpostavke da samo zaokružena nacija jeste garant trajanja, a crnogorska nacija je tu bila u deficitu, a pri činjenici da smo 1918. izgubili državu, da nas je malo, onda su ti napori i težnje bile jake i to je rezultiralo određenim rješenjem. Druga strana, da je tako nazovem, je išla od pretpostavke da su generalizacije opasne i da tu ima iskakanja, ali da može da prihvati Crnu Goru kao nezavisnu, međutim ona po svom identitetu i karakteru treba da bude srpska da bi bila prihvatljiva", rekao je on.

20:23 - Ombudsman Šućko Baković kazao je da je imalo prostora u Ustavu da definicija zaštitnika ljudskih prava i sloboda bude temeljnija. "Ustav se rijetko mijenja, zakon se može mijenjati, nekada i bez osnova. Ombudsman je institucija koja se u pravnoj teoriji svrstava u četvrtu granu vlasti", saopštio je on. Ombudsman je istakao da bi trebalo osnove mandata i nadležnosti uvesti Ustavom.

"Ne bojim se političkog uticaja, ali je moguće da se ustavna rješenja derogiraju", rekao je Baković.

20:19 - Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević je naglasio da Ustav treba da pokaže stabilnost i trajnost, te da zahtijeva temeljnu raspravu. "To nije Ustav pobjednika, vladajuće većine, to je Ustav svih građana Crne Gore", rekao je on. Vukčević je poručio da nije protiv izmjena Ustava, ali je objasnio da toj temi treba prići temeljno.

20:15 - Crna Gora je u posljednjih 10 godina zaokružila svoj institucionalni okvir, konstituisala politički sistem i zatvorila jednu etapu, kazao je potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović. On je istakao da bi Crna Gora morala ući u fazu ustavnog patriotizma, odnosno vrjednovanja osnovnih principa konstitucionalizma, kao i su jako bitne društvena kohezija i dijalog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније