Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

21. 10. 2017. 11:35   >>  11:11

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

CG najviše koristi Tajeks instrumente

Crna Gora je najveći korisnik Tajeks instrumenta, ne samo u među državama Zapadnog Balkana nego i među svim korisnicima ovog instrumenta: sa organizovanih 556 događaja od 2014. i uloženih 3,5 milion eura tehničke podrške, saopšteno je na prezentaciji tog instrumenta koja je održana u Podgorici u organizaciji Ministarstva evropskih poslova.


Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da prošle godine organizovan 131 događaj, najviše u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i u oblasti azila,

Generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović je podsjetila na značaj Tajeks instrumenta za pružanje ekspertize u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije i izgradnji neophodne administrativne infrastrukture, u skladu sa sveobuhvatnim ciljevima politike Evropske komisije.

"Istakla je da je po broju zahtjeva za ekspertsku podršku, kao i po broju realizovanih Tajeks aktivnosti, Crna Gora u prednosti u odnosu na zemlje regiona, što ukazuje na posvećenost sa kojom crnogorska administracija pristupa svojim obavezama u procesu evropske integracije", navodi se u saopštenju.

Tajeks koordinatorka za Crnu Goru Nikolina Mijolović je podsjetila da crnogorske institucije koriste Tajeks od 2008, posebno se osvrnuvši na period od 2014- 2017, kada je za crnogorske institucije organizovano ukupno 556 aktivnosti, ukupne vrijednosti 3,5 miliona eura. Istakla je da se najveći broj aktivnosti odnosi na oblast Pravda i unutrašnji poslovi.

"Tajeks je instrument za pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama, zemljama u procesu pristupanja, zemljama kandidatima i administracijama zemalja Zapadnog Balkana, u skladu sa sveobuhvatnim ciljevima politike Evropske komisije u oblasti usklađivanja, primjene i sprovođenja zakonodavstva EU", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније