Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

20. 10. 2017. 13:36 >> 13:13

ASK

Počela kontrola uoči lokalnih izbora

Agencija za sprječavanje korupcije počela je da na terenu kontroliše finansiranje izbornih kampanja i poštovanje zakona uoči lokalnih izbora zakazanih za 26. novembar.

Agencija je počela da sprovodi aktivnosti na terenu u cilju detaljne i sveobuhvatne kontrole finansiranja izborne kampanje i nadzora nad poštovanjem odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku kampanje za lokalne izbore u Prijestonici Cetinje i opštinama Mojkovac, Petnjica i Tuzi, opštini u okviru Glavnog grada.

"Planirano je da subjekti kontrole budu 17 organa vlasti i pet političkih subjekata. Konačan broj subjekata kontrole će biti poznat nakon što svi politički subjekti koji namjeravaju da se kandiduju za učešće na izborima za Skupštinu Prijestonice Cetinje i skupštine opština Mojkovac, Petnjica i Tuzi, opštine u okviru Glavnog grada, predaju izborne liste opštinskim izbornim komisijama", saopšteno je iz ASK-a.

Prve aktivnosti na terenu u cilju nadzora nad poštovanjem odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja Agencija je sprovela u javnoj ustanovi KIC Malesija, a naredna kontrola je zakazana u prostorijama Opštine Tuzi, opštine u okviru Glavnog grada.

"O ovim, kao i kontrolnim aktivnostima koje budu preduzete u institucijama na teritorijama optina Mojkovac, Petnjica i Prijestonice Cetinje, Agencija će sačiniti izvještaje o sprovedenom nadzoru", navodi se o saopštenju.

Kontrolne aktivnosti Agencije predviđene su Planom kontrole i nadzora izborne kampanje za izbor odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac i Petnjica, kao i Planom kontrole i nadzora izborne kampanje za izbor odbornika u Skupštini Tuzi, opštine u okviru Glavnog grada, koji će biti održani 26. novembra 2017. godine.

"Kontrolne aktivnosti Agencije na terenu podrazumijevaju uvid u dokumentaciju, odnosno neposredan uvid u poslovne knjige, knjigovodstvenu i drugu dokumentaciju političkog subjekta, organa vlasti i drugog lica koji je subjekt kontrole, i kontrolu iste", navode u saopštenju.

Ukoliko tokom sprovođenja kontrole Agencija pribavi podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona, u roku od 15 dana će sačiniti Izvještaj o izvršenoj kontroli ili nadzoru i ostaviti rok za izmjenu ili dopunu dokumentacije, odnosno pokrenuti prekršajni postupak, podnijeti prijavu ili inicijativu nadležnom organu na dalje postupanje.

"U slučaju podnijetih prigovora, Agencija će pristupiti utvrđivanju činjenica, okolnosti i navoda iz prijave putem izjašnjenja i uvidom u dokumentaciju subjekta prijave, odnosno postupiti po svim podnijetim prigovorima u skladu sa svojim nadležnostima. O svim rezultatima sprovedenih aktivnosti u toku izborne kampanje, Agencija će blagovremeno obavijestiti javnost", poručuju iz Agencije za sprječavanje korupcije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније