Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 10. 2017. 11:27 >> 09:29
28

BRAJOVIĆ PORUČIO

Čuvajući Ustav, čuvamo identitet

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, kazao je da ćemo, čuvajući Ustav, sačuvati i crnogorski identitet i kulturu. On je, na posebnoj sjednici parlamenta, povodom deset godina od proglašenja Ustava, rekao da nezavisnost i sloboda ne smiju biti dovedeni u pitanje.

 

On je ocijenio da savremena Crna Gora više ne želi da joj se zavidi na žrtvama - ni materijalnim, a kamo li ljudskim, već na intelektualnim, stvaralačkim, demokratskim kapacitetima, kako bi se nadoknadilo propušteno.

"Crnu Goru izgrađujemo od krajnosti sirovog kamenog mora, i surovih planina u brdima, pa do pitomih nahija i ravnica", rekao je Brajović, poručujući da su mnogi slomili zube i ambicije na crnogorskom kršu.

Brajović je naglasio i da život na Balkanu nije bio lak, naročito u srednjem vijeku kad su postavljeni temelji crnogorske države.

Šef crnogorskog parlamenta je rekao da je moderna Crna Gora donijela dvotrećinskom većinom Ustav prije deset godine, koji oslikava "novu crnogorsku stvarnost, uvažavajući pri tom u potpunosti međunarodno pravo".

"Prvi put se i formalno uvodi crnogorski jezik, što je od neprocjenjivog značaja za identitet, uz crnogorske simbole", podsjeća Brajović.

Crna Gora, kako je rekao, ne samo da nije nestala, "nego je preuzala primat nosioca razvoja u regionu".

"Oprostićemo svima koji nijesu vjerovali u Ustav i Crnu Goru. Mi vjerujemo u oboje", poručio je Brajović, uz napomenu da nova vremena nose i nove izazove.

Nezavisnost i sloboda, kaže Brajović, ne smiju biti dovedeni u pitanje.

"Čovjek je zaštitnik svoje porodice i imetka, a ustav svog građanina i države. Čuvajući ustav, čuvamo svoje najbliže, svoj identitet i kulturu", poručio je Brajović.

Poslanik DPS-a i nekadašnji predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković saopštio je da se desetogodišnjica donošenja Ustava obilježava u uslovima kad je Crna Gora već prepoznatljivi zrela, cijenjena i partnerska zemlja u međunarodnoj zajednici.

"Crna Gora je danas primjer i uzor mnogima", rekao je Vuković.

On je podsjetio da smo prije deset godina utvrdili temelje primjerene ovim vremenima, kada je civilizacijski izazova, naše nove Crne Gore.

"Ali i adaptirali čitav sistem interesima našeg naroda", rekao je Vuković.

Podsjetio je na vrijeme referenduma, kad je Crna Gora imala dvije mogućnosti - da krene putem samostalnosti, ili ostane u zajednici sa Srbijom.

"Crna Gora je najviše stradala u sukobu sa svojom unutrašnjom, konzervativnom i političkom destrukcijom. Najveće destrukcije stvarala je ona vizija Crne Gore naslonjena na sve manji dio Crne Gore, sklon starim ideologijama, propalim državnim projektima", istakao je Vuković. 

On smatra da poslanici moraju raditi na povećanju odgovornosti državnih institucija.

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, profesor Mladen Vukčević, ocijenio je da je donošenjem Ustava 2007. godine Crna Gora krunisala vijek svoje ustavne tradicije.

"Jubileji su po pravilu okrugle bojke, i one obavezuju. Ustav se u proteklom desetogodištu pokazao kao dobra osnova za primat međunarodnog prava i zakonodavstvo oslonjeno na evropsku pravnu tekovinu", rekao je Vukčević.

On je rekao da stabilnost Ustava ne znači da ne treba kritički preispitivati ustavna rješenja.

"To ne znači ni poziv da se Ustav ishitreno mijenja. Nije preuranjeno voditi dijalog o Ustavu, jer to je dijalog o demokratizaciji crnogorskog društva", saopštio je Vukčević.

I. PEJOVIĆ/prilog Tatjane Debeljević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније