Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

16. 10. 2017. 17:38   >>  17:07

PAŽIN – HOLBAH

Njemačka ostaje privržena principu regate

Njemačka ostaje posvećen partner Crnoj Gori i regionu u procesu integracije u Evropsku uniju, kazao je izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu Kristijan Holbah. On je, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom saopštio jasan stav Njemačke po pitanju poštovanja regata principa u politici proširenja EU, gdje će napredak svake države kandidata za članstvo u EU biti pojedinačno vrjednovan. 

Pažin je, kako je saopšteno, ukazao na važnost kontinuirane podrške Njemačke Crnoj Gori u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i apostrofirao punu posvećenost svih crnogorskih institucija realizaciji preuzetih obaveza iz pregovaračkog procesa. 

"On je posebno upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore i resorne institucije preduzimaju u pravcu ostvarivanja inicijalnog bilansa ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Potpedsjednik je izrazio očekivanje da će dosadašnji rezultati biti prepoznati i od strane država članica tokom očekivane procjene ispunjenja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Holbah je, govoreći o poštovanju principa regate u politici proširenja EU, koja se zasniva na pojedinačnom napretku svake države kandidata, ocijenio da je Crna Gora lider u regionu, ali i primjer države koja vodi balansiranu regionalnu politiku. Kazao je da je pragmatizam karakteristika crnogorske politike. 

"Zajednički je konstatovano da su prisustvo Njemačke, kao i EU u Crnoj Gori i regionu značajan podstrek za jačanje evropske perspektive i očuvanje standarda modernih demokratija", saopšteno je nakon razgovora. 

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i izazovima sa kojima se u protekloj godini Crna Gora suočavala s bezbjednosnog aspekta. 

"Ocijenjeno je da sve političke strukture treba da pokažu demokratski kapacitet i u tom kontekstu pozdravljeni su napori Vlade u pravcu stvaranja prostora za dijalog sa opozicijom, te izražena očekivanja da će opozicione partije prepoznati važnost političkog dijaloga i svog adekvatnog učešća u političkom životu Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније