Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 10. 2017. 14:42 >> 14:11
4

PAŽIN - KALAVERA

CG lider EU integracija u regionu

Evropska unija želi da poveća broj svojih članica a Crna Gora je lider u procesu integracija, nakon koje slijede ostale države iz regiona, kazala je direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Kalavera je razgovarala sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoranom Pažinom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Pažin je upoznao sagovornicu sa najnovijim aktivnostima i naporima crnogorskih institucija, koji se ulažu u pravcu jačanja sistema vladavine uprava u Crnoj Gori.

"Potpredsjednik je ocijenio da su Vlada i sve institucije za sprovođenje zakona u potpunosti spremne za početak nove faze u pregovaračkom procesu, koja podrazumijeva stvaranje osnova za dobijanje mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24", navodi se u saopštenju.

Kalavera je, kako se dodaje, podsjetila na ohrabrujuće riječi predsjednika Evropske komisije u pravcu jačanja politike proširenja Evropske unije.

"Ona je naglasila da Evropska unija želi da poveća broj svoj članica i da je Crna Gora lider u procesu integracije, nakon koje slijede ostale države iz regiona. Informisala je o planovima Evropske komisije u odnosu na pregovarački proces Crne Gore sa Evropskom unijom i naporima koji se ulažu u pravcu podrške jačanju vladavine prava, reforme javne uprave i ekonomskog napretka", istriče se u saopštenju.

Kalavera je, dodaju, pozdravila napore Vlade koji se ulažu u pravcu stvaranja osnova za dalje unapređenje izbornog sistema.

Podsjećajući da su prošlogodišnji parlamentarni izbori od svih relevantnih međunarodnih adresa ocijenjeni kao fer i demokratski, Pažin je ukazao da je Vlada u potpunosti spremna da pruži svoj doprinos dodatnom jačanju pravnog okvira, kroz punu implementaciju svih preporuka OEBS/ODIHR-a.

"Zajednički su prepoznati prostor i dalji konkretni koraci za jačanje kapaciteta u oblastima koje su značajne za pregovaračke proces, ali i po konkretnim pitanjima koja utiču kreiranje procjena o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji. Prepoznat je prostor i za jačanje koordinacije aktivnosti po pitanju IPA podrške u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније