Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

16. 10. 2017. 14:16   >>  13:45 1

VUJANOVIĆ OCIJENIO

Dostignuća CG pokazuju posvećenost Uniji

Dostignuća Crne Gore nakon obnove nezavisnosti jasno pokazuju njenu punu posvećenost pristupanju EU i opravdavaju naša očekivanja da kroz individualni tretman dostignuća njenih standarda obezbijedimo dinamiku koja vrednuje ova dostignuća, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na konferenciji "Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Taj sporazum ima istorijski značaj za naš proces evropske integracije i ukazuje na visoko uvažavanje Crne Gore, stare evropske države, koja je demokratski obnovila svoju nezavisnost. Istovremeno na najbolji način se pokazala naša posvećenost strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji. Potpisivanjem sporazuma su započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji", poručio je Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisala sporazume o saradnji u evropskim integracijama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom.

"Proces pristupanja je omogućio Crnoj Gori korištenje bespovratne pretpristupne finansijske podrške u iznosu većem od 620 miliona eura za period od 2007. Kroz ovu podršku, ali i dodatna sredstva drugih donatora, uspjeli smo da se kvalitetno pripremimo za izazove članstva u EU u zakonodavstvu, institucionalno, kao i u implementaciji standarda. Nakon obnove nezavisnosti ukupna državna politika Crne Gore snažno je posvećena njenom razvoju i obezbjeđenju boljeg kvalita života njenih građana", rekao je predsjednik Crne Gore.

Vujanović je naglasio da je naša zemlja članica brojnih međunarodnih organizacija.

"Prije svega NATO-a, a zatim Svjetske trgovinske organizacije CEFTE, i drugih globalnih i regionalnih organizacija. U potpunosti smo reformisali okvir i sistem rada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pojednostavljene su administrativne procedure, smanjen je broj zaostalih sudskih predmeta i trajanje sudskih postupaka. U 29 evropskih država članica šengenske zone ukinute su vize za građane Crne Gore. Obezbjedili smo biometrijske pasoše, a kroz integrisano upravljanje granicama imamo bolju kontrolu graničnih prelaza. Posvećeni smo poboljšanju cjelokupne putne i energetske infrastrukture. Ovome je dodatni podsticaj dao Berlinski proces koji je od ogromnog regionalnog značaja ali i posebne vrijednosti za evropske integracije", istakao je on.

Vujanović je kazao da se bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Crnoj Gori u odnosu na 2007. povećao za 70 odsto, dok je prosječna plata uvećana za 70 odsto, a penzija 100 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније