Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

15. 10. 2017. 18:41   >>  18:09 17

URA OCJENJUJE

"Vladajuća većina unazadila državu"

Crna Gora na političkom planu nikad nije bila u težoj situaciji, ocijenili su iz Građanskog pokreta URA, i naveli da je nelegitmna vladajuća većina na svakom polju uspjela samo da unazadi državu.

“Skoro godinu Vlade državnog udara obilježili su mnogi propusti, katastrofalni potezi i politička lutanja”, ocijenio je sekretar URA-e, Mileta Radovanić.

Kako je kazao, nelegitmna vladajuća većina na svakom polju uspjela je samo da unazadi Crnu Goru, ponižavajući Skupštinu i njenu kontrolnu funkciju i svrhu, dodatno porobljavajući institucije.

“Iz čega je proizašla i kako je formirana, bolje nismo ni mogli da očekujemo”, navodi Radovanić.

Kako je rekao, manjnski kaolicioni partneri, prije svega Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, uzeli su ključna ministarstva što, kako smatra, izaziva nezadovoljstvo u Demokratskoj partiji socijalista (DPS). 

“Krnji premijer, uprkos brojnim izjavama da će strogo kontrolisati rad ministara, to nikako ne čini, jer mu je Vlada ionako na staklenim nogama. Sva njegova javna upozorenja ministrima su zapravo pucanj iz prazne puške čega su svi svjesni“, naveo je Radovanić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, unutarpartijski sukob u DPS-u je sve više očigledan, a politička kriza u zemlji sve dublja.

Radovanić kaže da su previranja u DPS-u toliko jaka da opozicija konstantno dobija različite poruke iz suprotstavljenih tabora.

“Da je DPS dio problema, jasno je iz diplomatskih poruka koje stižu u posljednje vrijeme. Kriza se što prije mora riješiti, a sva odgovornost je na (Dušku) Markoviću i (Milu) Đukanoviću koji se očigledno između sebe moraju dogovoriti ko vodi glavnu riječ”, ističe on.

Radovanić naglašava da su na ekonomskom planu rezultati “nikad gori i da u prilog tome govori situacija u kojoj dugove vraćamo na način što stalno uzimamo nove pozajmice i kredite, a aukcija državnih zapisa je postala rutinska praksa ekonomske politike pljačkaške Vlade”.

“Podaci su vrlo jasni i egzaktni. Spoljni dug na kraju 2016. godine iznosio je 67,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a procjene koje govore da će na kraju ove godine javni dug dostići tri milijarde EUR su pogubne i najbolje govore o politici koju godinama sprovodi DPS”, saopštio je Radovanić.

Kako je rekao, Međunarodni monetarni fond je spustio procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na tri odsto, a za sljedeću na 2,8 odsto.

Zato se, kako je naveo Radovanić, i nastavlja sa praksom rasprodaje svega što vrijedi.

“Donošenje skandaloznog Zakona o prostornom planiranju samo je pečat na privatizaciju Crne Gore. Izgleda ćemo uskoro doći u situaciju da se pitamo čije su naše plaže”, kaže Radovanić.

Dodaje da, uprkos takvom poražavajućem stanju, javni funkcioneri očigledno nemaju ni zeru političke odgovornosti, pa nastavljaju po starom. “Od toga da dodjeljuju bonuse sami sebi, ukidaju naknade majkama, pa sve do korišćenja ne jednog već dva službena automobile, i sve to preko leđa građana koji njihove luksuze plaćaju dok grcaju u dugovima, gledajući kako da plate račune, opreme djecu za škole i skrpe kraj sa krajem“.

Crnoj Gori je, poručuje Radovanić, hitno potreban izlazak iz ove političke situacije kako bi se posvetili rješavanju problema koji znače bolji život običnih građana. 

“Crnogorskom društvu su neophodne reforme na svakom polju. Sazrijelo je vrijeme da se zaustavi lopovluk, rasprodaja, bahaćenje, a uvede princip odgovornog upravljanja i krene sa prijeko potrebnim promjenama”, zaključio je Radovanić.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније