Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

16. 10. 2017. 08:05 >> 07:34

DANAS U SKUPŠTINI

Novi zakon za efikasniju diplomatiju

Poslanici crnogorske Skupštine danas će razmatrati novi zakon o vanjskim poslovima kojim se unapređuju zakonska rješenja i povećava funkcionalnost i efikasnost diplomatske službe.

Predloženim zakonom predviđeno je ostvarivanje i zaštita interesa i ugleda Crne Gore, njenih građana i drugih privrednih i pravnih subjekata na međunarodnom nivou.

Zakonom o vanjskim poslovima se propisuju kao rukovodeća lica u Ministarstvu - državni i generalni sekretar, koja su zadužena za efikasno vršenje poslova.

Za imenovanje rukovodećih lica od Vlade, predviđeni su dodatni uslovi, odnosno propisano je da državni sekretar mora biti u zvanju ambasadora, a generalni sekretar, po pravilu, u istom zvanju.

„Cilj ovakvog zakonskog rješenja je obezbjeđivanje profesionalnih standarda u rukovođenju službom vanjskih poslova bez obzira da li se radi o političkom ili stručnom segmentu“, navodi se u obrazloženju.

Predlog zakona propisuje pojedlna rješenja koja, zbog složenosti ove vrste poslova, odstupaju od rješenja kojima se uređuju ostali segmenti državne uprave.

Poslovi državnog i generalnog sekretara u Ministarstvu, kako se ističe, specifičniji su u odnosu na one koji su dati u nadležnost ovim zvanjima u sistemu javne uprave.

Zakonom se predviđa zasnivanje radnog odnosa eksternog kadra, na određeno vrijeme, kad potrebe vršenja diplomatskih poslova to opravdavaju.

Definisanje bezbjednosne i fizičko-tehničke zaštite u zakonu doprinosiće kvalitetnijem nivou bezbjednosne zaštite diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore. Kako se navodi, na cjelovit način uređeno je i pitanje disciplinske odgovornosti diplomata.

Predviđeno je da u sastavu diplomatsko-konzularnog predstavništva poslove međunarodne saradnje iz oblasti odbrane i vojne saradnje vrše i vojno-diplomatski predstavnici čija se zvanja, imenovanje i razrješenje, zarade i druga primanja, prava i obaveze uređuju propisima iz oblasti odbrane.

Oni su u pravima i dužnostima izjednačena sa diplomatsko-konzularnim osobljem, a postupaju i po instrukcijama šefa diplomatskog predstavništva, odnosno Ministarstva.

Diplomatskim predstavništvom rukovodi ambasador ili stalni otpravnik poslova. U diplomatsko-konzularnom predstavništvu može se zaposliti i lokalno osoblje radi vršenja administrativno-tehničkih, pomoćnih i drugih poslova.

Lokalnim osobljem smatraju se strani ili državljanin Crne Gore koji ima regulisan boravak u državi prijema. Njihova prava i obaveze uređuju se ugovorom, u skladu sa aktom Ministarstva, međunarodnim konvencijama i propisima države prijema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније