Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

15. 10. 2017. 08:29 >> 07:59
9

PICULA O BALKANU

EU integracijama protiv ruskog interesa

Što se tiče vezivanja ulaska Crne Gore u EU sa srpskim pregovorima, riječ je o nekorektnom postupku budući da se time pokušava anulirati ozbiljan napredak Podgorice. Ne smije se zanemariti ni to što Crna Gora u pregovorima sa EU nema tako ozbiljnih političkih limita kao što su odnosi Srbije sa Kosovom i Rusijom - kaže u intervjuu Pobjedi poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Evropski poslanik, koji je i vođa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, kaže da ga to izjednačavanje neugodno podsjeća na favoriziranje potpuno pogrešnog principa konvoja umjesto principa regate, što je dio međunarodne zajednice nastojao da primjenjuje u ranom periodu osmišljavanja politike proširenja na zapadni dio Balkana.

Govoreći o uticaju Rusije na Balkanu Picula kaže da Srbija pokušava da održava ravnotežu između odnosa s Rusijom i svojih težnji za pristupanjem EU.

Međutim, u EU su sve glasniji kritičari takve "i i" pozicije Beograda.

"Nema sumnje da će Rusija i dalje pokušavati proširiti svoj uticaj u regiji. U pravu je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, kada kaže da Rusija vodi politiku "disrupt NATO, divide EU", ali da zapadni Balkan nije primarni cilj Rusije, već Rusija pokušava da vodi jedan širi i globalniji napad na međunarodni liberalni poredak, u kojem Balkan ima važnu ulogu. Ministar je naveo samu Crnu Goru kao primjer strategije razdora kakav je bio na dan održavanja posljednjih parlamentarnih izbora", kazao je Picula.

S obzirom na globalno djelovanje Rusije u prijašnjim situacijama, jasno je, kaže EU poslanik, da ta velika zemlja pojačano promoviše vlastite interese.

"Uprkos određenim kulturološkim sličnostima i gravitiranju dijela zapadnog Balkana Rusiji, potrebno je kontinuirano jačati EU integracije u regiji, davati podsticaj i podršku svim zemljama koje žele biti dio EU. Bez obzira na njene trenutne probleme, nikako ne smije oslabiti uticaj EU na Balkanu".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније