Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

10. 10. 2017. 12:34 >> 12:01
19

PRIJAVA DF-A

"ASK i sud štite odbornike DPS-a"

Predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić, zloupotrebljavajući svoju službenu dužnost štite odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesa, tvrde u Demokratskom frontu.

Funkcioner DF-a i član Predsjedništva DNP-a Nikola Jovanović podsjeća da je prije devet mjeseci, podnio prijavu protiv 11 odbornika DPS-a, zbog sukoba interesa u vršenju javnih funkcija. Navodi da ti odbornici DPS-a obavljaju dodatne funkcije u ustanovama ili pravnim licima u kojima je država, odnosno opština vlasnik, a da je Zakonom o sprečavanju korupcije, članom 12 jasno propisano da javnim funkcionerima nije dozvoljeno da obavljaju te funkcije.

"Shodno zakonu, nesumnjivo je da su odbornici DPS-a: Momčilo Vujošević, Nermin Abdić, Đorđina Lakić, Nebojša Kavarić, Nenad Vujošević, Jovan Rabrenović, Vladimir Rajčić, Marija Đurićković, Ivana Abdić, Nataša Tomović i Zoja Bojanić Lalović u konfliktu interesa", navodi Jovanović.

On kaže da Agencija za sprečavanje korupcije, koja je nadležna da utvrđuje postojanje sukoba interesa, po njegovoj prijavi nije pokrenula postupak.

„Ovim nečinjenjem, ali i ekspresnim činjenjem kada je u pitanju postupak utvrđivanja sukoba interesa članova Savjeta Agencije za elektronske medije i Savjeta RTCG, ASK je dokazala da je produžena ruka DPS-a i da se ista koristi za obračune u političkim procesima. Ovi dupli standardi odličan su pokazatelj da ASK radi po jasnim instrukcijama i diktatima iz vrha DPS-a, na koje nažalost nije imun ni Upravni sud koji je to dokazao svojim nečinjenjem u ovom slučaju“, navodi Jovanović.

Jovanović ističe da je poptuno jasna namjera pojedinaca koji su na čelu ASK i Upravnog suda kada su u pitanju postupci protiv 11 odbornika DPS-a.

„Oni ove prijave drže u fijokama i namjera je da tamo ostanu sve do sledećih lokalnih izbora jer ukoliko bi i pokrenuli postupke, veoma precizno i utemeljeno bi dokazao da su isti u konfliktu interesa zbog čega bi morali biti razriješeni sa određenih funkcija“, poručuje Jovanović.

On poziva poziva nadležne organe, odnosno pojedince u tim organima, da se zainteresuju za ovaj slučaj.

„Takođe pozivam Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i NJ.E. ambasadora Aiva Orava, koja nadgleda napredak Crne Gore u pravcu EU integracija, da sa aspekta primjene antikorupcijskih zakona, analizira slučaj 11 odbornika koji su u konfliktu interesa i uvjere se na ovom primjeru kakva je praksa izigravanja zakona u Crnoj Gori i na koji način se primjenjuje ovako važan zakon za evropske integracije. Ovo je dobar pokazatelj da je vlast DPS-a u svojoj suštini antipravna, antievropska i antidemokratska, i dase državne institucije zloupotrebljavanju na način da štite funkcionere DPS-a“, zaključio je Jovanović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније