Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

05. 10. 2017. 13:00 >> 12:30
45

VUKSANOVIĆ MANDIĆU

Srbi da imaju svog kandidata

Predsjednik Sprskog nacionalnog savjeta (SNS) Momčilo Vuksanović pozvao je lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da izađe iz svih mogućih sporazuma i komunikacija sa, kako je naveo, navodno opozicionim partijama. Vuksanović je ocijenio da bi Srbi na predsjedničkim izborima trebalo da imaju svog kandidata.

 

Vuksanović je u otvorenom pismu kazao da se Mandiću obraća kao lideru najveće političke grupacije koju podržava srpski narod u Crnoj Gori.

"Razlog mog obraćanja je nepodnošljiv položaj srpskog naroda koji je svakog dana sve teži, bez nade da se u budućem vremenu na tom planu nešto kvalitetnije promijeni. Nepotrebno je nabrajati klasične primjere diskriminacije kojima su Srbi u Crnoj Gori izloženi, jer su isti uočljivi u svim sferama društvenog života", naveo je Vuksanović.

Za srpsku djecu. tvrdi on, i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori.

"Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najvjerovatnije do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga. Uočljivo je da su svi građani, koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore. Neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su ostali pod prismotrom i kontrolom", navodi se u saopštenju.

Vuksanović je kazao da ga posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori prema Srbima diskriminatorski.

"Iste stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici zapadne diplomatije, NATO saveza i, naravno, takozvane građanske opozicije. Iz njihovog odnosa jasno se vidi ignorisanje srpskog naroda i njihovih legitimnih potreba. Predstavnici srpskog naroda, kako u nacionalnim organizacijama, tako i političkim strukturama u potpunosti su izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora. Stoga su duboko ponižavajući za srpski narod Vaši učestali pozivi za saradnju, naročito antisrpskoj opoziciji i diplomatskim poslenicima onih država koje javno, jasno i čvrsto drže na vlasti odnarođeni aktuleni režim", smatra on.

U SNS-u smatraju da je antisrpska opozicija uvijek bila nepresušan izvor rezervnog potencijala režima i da po pitanju statusa i položaja Srba nije bolja od crnogorske vlasti.

Stoga, navodi Vuksanović, ni u idealnim uslovima političkih promjena srpski narod ne čeka ništa bolje od trulih kompromisa i začelja kolone.

"Poslije svih naših posrtanja u kojima je antisrpska opozicija po pravilu i po ugledu na vlast imala nečasnu ulogu u odnosu na demokratske procese i potrebe srpskog naroda, pozivam Vas da sa svojom partijom, koju u potpunosti čini izmučeni i osiromašeni srpski naroda, izađete iz svih mogućih sporazuma i komunikacija sa navodno opozicionim partijama i okrenete se sopstvenom narodu". 

Prema riječima Vuksanovića, srpski narod u vremenu kada mu niko nije od pomoći mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku.

"Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opozicija demokratizaciju Crne Gore. Oni su svakako u taj proces krenuli bez vas. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstevnog identiteta. Od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih stranaka koje glasa srpski narod zavisiće položaj Srba u Crnoj Gori".

Vuksanović smatra da je Mandićeva obaveza da pozve sve Srbe koji žele da čuvaju tradicionalne vrijednosti Crne Gore, svoj vjerski, kulturni, jezički i nacionalni identitet da se priključe srpskom frontu i budu u službi svoga naroda.

"Crnogorskoj građanskoj opoziciji srpski narod ništa nije dužan, jer je baš od njih mnogo puta iznevjeren. Nemilosrdno i po pravilu bila je uvijek protiv demokratskih i legitimnih prava Srba. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda", naveo je Vuksanović.
Na predsjedničkim izborima, smatra on, Srbi obavezno treba da imaju svog kandidata, kao i jedinstven nastup na svim drugim lokalnim i parlamentarnim izborima, "kako bi se potvrdila postojanost Srba i odlučnost da se brane legitimna prava koja su srpskom narodu u ovom trenutku na sve moguće načine uskraćena".

"Vi, gospodine Mandiću, u političkom životu nemate još puno vremena. Neko u karijeri postaje zaslužan, neko žrtva, a samo hrabrima Bog daje mahove", zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније