Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 09. 2017. 15:04   >>  14:39

NIKOLIĆ - JANKOVIĆ

CG u EU čim sprovede reforme

Zvanični Beč će se založiti da Crna Gora postane članica Evropske unije onda kada sprovede neophodne reforme, bez obzira na poziciju drugih zemalja kandidata, kazala je ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Nj.E. Ana Janković.

Ambasadorka Austije zagovarala je sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrijom Nikolićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Janković je kazala da će Austrija nastaviti da bude jedan od najagilnijih zagovornika proširenja Evropske unije po principu "regate" i ostvarenih rezultata zemalja kandidata.

"To prema riječima Janković znači da će se zvanični Beč založiti da Crna Gora postane članica Evropske unije onda kada sprovede neophodne reforme, bez obzira na poziciju drugih zemalja kandidata", navodi se u saopštenju.

Stav Austrije je, kako se dodaje, jasan i po pitanju bojkota parlamenta od strane opozicije

"I u tom smislu, jedini model za prevazilaženje političkih nesuglasica treba da bude dijalog koji se mora voditi u Skupštini Crne Gore", ocijenila je Janković.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić saopštio je austrijskoj ambasadorki kako se potvrdilo da bojkot parlamenta nije posljedica prigovora na regularnost izbora koji su sa svih relevantnih međunarodnih adresa ocijenjeni kao fer i slobodni, već da je riječ o novom pokušaju opozicije da smijeni vlast vaninstitucionalnim putem.

"Konstatujući da su evropske integracije i Zapadni Balkan uvijek u fokusu austrijske spoljne politike, Nikolić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Austrija pruža u procesu evropskih integracija i prepoznavanju liderske uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj regati pristupanja Evropskoj uniji", saopšteno je iz Skupštine.

Sagovornici su se saglasili da pored svih uspjeha na evropskom integracionom putu, Crna Gora treba da nastavi sa jačanjem vladavine prava i snaženjem institucija.

"U tom smislu Nikolić je izrazio očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava reformske procese Crne Gore koji će biti krunisani ispunjavanjem najvažnijeg vanjsko-političkog prioriteta, ulaska u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka kako se dodaje, izraženo je obostrano zadovoljstvo povodom formiranja Grupe prijateljstva sa Parlamentom Austrije i istaknuta potreba za osnaživanjem kontakata na nivou parlamenata Crne Gore i Austrije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније