Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

25. 09. 2017. 07:48 >> 07:21
3

VUJOVIĆ SMATRA

Ima prostora za vanredne izbore

Crnu Goru, nakon intenziviranja diplomatskih aktivnosti međunarodne zajednice očekuju pregovori i dogovor vlasti i opozicije oko održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali i lokalnih u svim opštinama, smatra analitičar Zlatko Vujović.

On je za Dan ocijenio da je više nego jasno da međunarodni partneri, prije svega Sjedinjene Američke Države i Evropska unija traže od vladajućeg DPS-a i od dijela opozicije da naprave dogovor koji bi podrazumijevao političku stabilizaciju zemlje.

"Jasno je da jedan od ključnih preduslova jeste stvaranje uslova za sprovođenje parlamentarnih izbora čiji će ishod biti neupitan. Jasno je da ne može biti govora o ponavljanju parlamentarnih izbora. No, postoji prostor da se održe vanredni parlamentarni izbori, ali i lokalni u svim opštinama. Međutim, i vanredni izbori nemaju smisla ako se prije toga ne reformiše izborno zakonodavstvo i izborna administracija", naveo je Vujović.

On je rekao da vjeruje da "nas očekuju pregovori, dogovor vlasti i opozicije oko održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali i lokalnih u svim opštinama".

"S obzirom na stanje, rješenje bi predstavljalo održavanje istovremenih parlamentarnih i lokalnih izbora u svim opštinama, koje bi bilo sprovedeno po novim propisima, i od reformisane, depolitizovane i profesionalne Državne izborne komisije. Vrijeme smanjuje mogućnost da i predsjednički izbori budu održani istovremeno sa lokalnim i parlamentarnim, iako bi to bilo poželjno rješenje. Vidjećemo da li je realno očekivanje da reformu sprovede neka nova vlada sastavljena od predstavnika vlasti i građanske opozicije, koja bi spriječila zloupotrebu resursa, ali i omogućila i sadašnjem dijelu vlasti i dijelu opozicije da uđe u izborni proces sa pozicije vlasti, čime bi izborni uslovi bili kompetitivniji", zaključio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније