Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

24. 09. 2017. 19:54   >>  19:39 3

ODGOVOR NA POZIV

Izbori ostaju opozicioni uslov za dijalog

Prijevremeni parlamentarni izbori ostaju glavni uslov opozicije za početak dijaloga sa predstavnicima vlasti. Nakon jučerašnjeg poziva premijera Duška Markovića opoziciji da prekinu bojkot parlamenta i da se unutar institucija dogovoraju, u SDP-u kažu da očekuju i zvaničan poziv sa jasnom ponudom. Demokrate i Ura ponavljaju da se uslovi za njihov povratak u parlament znaju i da sada nema govora o povratku. DF, s druge strane, čeka koji će potez preduzeti opozicija, odnosno da li će prihvatiti njihov ili poziv premijera.

Premijer Duško Marković spreman  je da  za isti sto sjedne sa opozicijom, a to, kako je kazao juče u Pljevljima, ponavlja od 28. novembra. 

"I pozivam ih na razgovore kroz institucije, kroz parlament i u Vladi. Vi vidite da oni izbjegavaju takav način komunikacije, a  ne bi trebalo jer su mandate dobili da budu u parlamentu i eventualno u Vladi. Oni sada nijesu ni u parlamentu, ni u Vladi, nego su u svojim partijskim prostorijama", kazao je juče Marković. 

Marković ih poziva da razgovaraju u institucijama gdje će i otvoriti pitanje izbora. U SDP-u takav pristup pozdravljaju, ali očekuju konkretniju ponudu. 

"Da bi ta njegova spremnost bila vjerodostajno i ozbiljno shvaćena, ono što je neophodno, u SDP smatramo, jeste da uputi zvaničan poziv za razgovor na jasnu i konkretnu temu. To su novi izbori i uslovi za sporovođenje tih novih izbora, na bazi prije svega preporuka OEBS-a i ODIHR-a", kaže Ivan Vujović.

U Demokratama poziv opoziciji smatraju deklarativnim. Uslovi za njihov povratak u poslaničke klupe se, kažu, znaju. 

"Zato, nema povratka u institucije sistema sve dok se ne prihvate četiri dobro poznata uslova Demokrata, nakon čega možemo formirati radne grupe, u čijem sastavu će biti predstavnici svih političkih subjekata, kako bi kroz izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, implementirali kompletan paket uslova za povratak u parlament, sa posebnim akcentom na preporuke OEBS-a", saopštili su iz te stranke.

Sličnog mišljenja su i u Uri. 

"Gospodin Marković može da nas poziva koliko god hoće, ali niko se neće odazvati sve do momenta dok jasno DPS ne bude naznačio da će tih izbora biti. Dijalog nećemo voditi u nelegitimnoj Skupštini, nego ćemo ga voditi tek po dobijanju toga datuma. Za ostalo, nema više potreba da nas zove i da se iscrpljuje", poručio je Dritan Abazović. 

Opozicija, kažu u DF-u sada na stolu ima dvije ponude. Ponudu iz Vlade i njihovu. Čekaju da vide da li će se i konačno ujediniti.  

"DF smatra da ostatak opozicije treba da sjedne za sto sa nama kako bi razmotrili našu inicijativu i prijedlog platforme koji smo im ponudili, ili da razgovaramo o nekom drugom  prijedlogu koji bi nam eventualno saopštile druge opozicione partije. Najvažnije je da sa tog sastanka pošaljemo jedinstveni zajednički odgovor opozicije Dušku Markoviću i režimu", saopštili su iz tog političkog saveza. 

A ponuda Markovića je jasna. Opoziciji je poručio da Vlada ne pristaje na, kako je kazao,  model ucjena i ultimatuma, već da do zajedničkog rješenja mogu doći samo razgovorom unutar institucija. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније