Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 09. 2017. 13:05   >>  12:45 5

VUKSANOVIĆ POZVALA

"Povući skandalozni Predlog zakona"

Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata udar jena prostor kao najvrjedniji državni resurs i taj skandalozni akt treba hitno povući iz procedure, kazala je članica Predsjedništva SDP i poslanica u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović.

"Tim predlogom se nedvosmisleno krše ustavni principi, Zakon o lokalnoj samoupravi kao sistemski akt, Evropska Povelja o lokalnoj samoupravi kao i fundamentalni evropski princip decentralizacije. SDP podsjeća da je princip supsidijarnosti po kojem se mora osigurati donošenje odluka na nivou što bližem građaninu, opšti princip EU koji je definisan u njenim osnivačkim aktima. Ovim zakonom se ignorišu opštine, izuzimaju iz aktivnog procesa planiranja prostora. Time se ignorišu građani svih cg opština koji se preko svojih predstavnika ne pitaju gotovo ništa o možda najvažnijem pitanju koje je od značaja za njihov život u lokalnoj zajednici – pitanju planiranja prostora", kazala je ona.

Vuksanović je ocjenila da Vlada tim zakonom želi da žrtvuje sopstveni pravni sistem, prihvaćena pravila i principe EU i Savjeta Evrope.

"Zato da bi udovoljila pohlepi DPS tajkuna kojima je malo pohare materijalnih dobara Crne Gore pa hoće još, sada se ustremljujući na prostor koji još nijesu dokrajčili i strpali u svoj prepuni džep. Ekonomiju su upropastili, državne firme uništili i zatvorili prelivajući novac u tajkunske džepove, od šverca više nema mnogo koristi i preostao im je još jedan put za laku zaradu - da nam uzmu prostor. Vlada i sa njom povezani DPS tajkuni svjesni da gube opštinu za opštinom, svjesni da im ne pomažu više ni izborne krađe, odlučili su da iskoriste još malo vremena što im je ostalo u državnoj vlasti, kako bi sa tog nivoa zgrabili i poharali najvrjednije lokacije koje su im do sada izmakle. Jasno je da žele da nam otmu ona narodna dobra koja smo do sada spriječili da uzmu – Solanu, Krajičinu plažu, Buljaricu, Jaz i mnoge druge", rekla je poslanica SDP-a.

Ona je poručila ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću da će uskoro rastjerati "partijsko-tajkunski osinjak".

"Naravno nijeste bitni vi, jer ste samo eksponent i izvođač tajkunskih radova. Treba da znate da u ovoj borbi nemate šansi, jer je sva slobodna javnost, struka, nauka, zakoni, naši vanjski partneri na jednoj strani, a da ste na drugoj vi sami sa vašim tajkunima. Prešli ste crtu pohare i pohlepe. Upozravamo vas da se zaustavite dok još možete i da zakon povučete", kazala je Vuksanović.

Predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović je poručila da takav Zakon slabi ingerencije lokalne samouprave u prostornom planiranju, a "sve u korist tajkuna bliskih vlasti".

"Namjera Vlade da novim Zakonom ukine pravo lokalnih samouprava da donose prostorne planove u direktnoj je suprotnosti za članom 31 stav 3, Zakona o lokalnoj samoupravi. Situacija u kojoj je Vlada, odnosno resorna ministarstva i do sada davala saglasnost na ta dokumenta, kao i na prodaju zemlje pokazuje da je postojao način kontrole ovih poslova. Kolašin je planska dokumenta donio u roku po donošenju prethodnog zakona iz 2008, tako da smo sve uradili po propisima. Ne radi se samo o potrebi DPS `valorizovanja` primorja. Prije godinu dana su tražili da se gradi hotel na samoj obali Biogradskog jezera i mi nijesmo pristali na to. Niko se nije žalio na našu argumentaciju, zašto se ne smije graditi u tom prostoru. Sad ćemo vidjeti što će se desiti ukoliko se ovaj zakondonesepo ovom pitanju", rekla je ona,

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније