Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Dnevne novine ]

23. 09. 2017. 08:21 >> 08:25
9

POSLOVNIK SKUPŠTINE

Žestoke kazne za nedolično ponašanje

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore, koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Prema poslovniku, poslanik kojem je izrečena opomena biće kažnjen odbijanjem 10 odsto od poslaničke plate, onaj kome su tokom iste sjednice izrečene dvije opomene – sa 20 odsto, poslanik kojem je oduzeta riječ biće kažnjen novčano u visini od 40 odsto plate, dok će najvišom novčanom kaznom, odbijanjem polovine plate, biti kažnjen parlamentarac kojem je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice.

Ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine, novčane kazne se, piše u izmjenama Poslovnika, ne sabiraju već se primjenjuje samo najviša. Odluku o novčanoj kazni donosiće Administrativni odbor.

Da su ova pravila u Poslovniku, postojala u vrijeme žestokih verbalnih, a umalo i fizičkih obračuna u Skupštini, poslanici opozicije bi dakle ostali najmanje bez jedne plate, s obzirom na to da su na svakom zasijedanju na kojem su se pojavili napravili barem dva “faula”.

U poslovniku piše i da poslanik koji je novčano kažnjen zbog izrečenih mjera opomene ili oduzimanja riječi ima pravo na naknadu troškova prevoza i hotelski smještaj, a poslanik koji je novčano kažnjen zbog udaljavanja sa sjednice ima pravo na naknadu troškova prevoza u skladu sa aktom Administrativnog odbora.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније