Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nevenka Ćirović TVCG

21. 09. 2017. 20:53 >> 21:06

UTICAJ ZAPADNIH PARTNERA

Pod pritiskom i vlast i opozicija

Pokušaj Brisela i Vašingtona da vrate opoziciju u Skupštinu, a vlast za pregovarački sto, ne pokazuje naročite rezultate za sada ali će pod pritiskom dok ne popuste biti i jedni i drugi, smatraju analitičari i civilni sektor. Uticaj međuopozicionih odnosa, kako ocjenjuju, biće takođe značajan faktor, ali je evidentno da Evropska unija (EU) Demokratski front (DF) vidi dijelom rješenja dok Amerikanci, odbijanjem da ih uzmu za sagovornike, šalje suprotnu poruku.

U dijelu civilnog sektora i analitičara kažu da je Brisel pokazao da želi da vidi kraj političkoj krizi, ali da to istovremeno znači da ne želi da dalje beskrajno čeka na domaće političare.

"Mislim da je cilj Evropske unije da indukuje unutrašnji dijalog, pri čemu sam vrlo skeptična da je to moguće bez dobrih usluga i EU i SAD-a", ocijenila je izvršana direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

"Opozicija ne može prihvatiti takav zahtjev samo zato što je došao od strane predstavnika EU, već da oni traže dijalog sa predstavnicima vlasti oko uslova za održavanje izbora", smatra izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović.

"Činjenica da je međunarodna zajednica morala da se, na neki način, umiješa u postojeće sukobe na crnogorskoj političkoj sceni govori o tome da je Crna Gora i dalje država sa duboko podijeljenim društvom u političkom smislu i da su to podjele koje očito nemaju tendenciju da se smanjuju nego da i dalje eskaliraju", kazao je Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Američki interes je takođe politička stabilnost po mjeri njihove spoljne poltike, kažu sagovornici TVCG.

"DF ne može biti isključen iz ove priče", ističe izvršna direktorka Politikon mreže, Jovana Marović.

"Da li DF može da bude dio rješenja ili dio problema ćemo vrlo brzo vidjeti u nastupajućem periodu", kaže Daliborka Uljarević.

"Da se smanji uticaj proruskih faktora u Crnoj Gori - to znači da opozicija nije uz DF", ocijenio je Zlatko Vujović.

"Vlast DPS-a i struktura postojeće vlasti garantuju na neki način stabilnost NATO strukture", rekao je Miloš Bešić.

Komunikacija zapadnih partnera sa svima nastaviće se i mimo javne scene.

"To znači da će oni vršiti pritisak diplomski kanalima, i na Vladu i na opoziciju. Na Vladu da otvori dijalog i da pravi ustupke opoziciji, na poziciju da učestvuje u tom dijalogu i da se vrati u parlament", kazao je  Zlatko Vujović.

"Ne vidim da će DPS otpočeti dijalog i pregovore o vanrednim parlamentarnim izborima dok to direktno ne bude saopšteno od strane međunarodnih aktera", smatra Jovana Marović.

"Vlast u ovom trenutku pokazuju mnogo manje otvorenosti za taj dijalog i za bilo kakvu vrstu ustupaka nego što je to činila nepunih godinu dana ranije", istakla je Daliborka Uljarević.

"Ono što je važno za nastavak procese jeste, opet i po ko zna koji put, zapravo ono što će se dešavati unutar same opozicije", ocijenio je Miloš Bešić.

Analitičari smatraju da niko od aktera nema viziju koja seže dalje od sjutra i da svi čekaju one druge da krenu prvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније