Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2017. 21:00 >> 23:56
14

OPOZICIJA SA PALMEROM

"DPS izbjegava rješavanje krize"

Direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt dipartmentu, Metju Palmer, razgovarao je danas sa dijelom opozicionih lidera.

Palmer se u američkoj rezidenciji na Marezi sastao sa predsjednicima pet partija - SDP-a, Demokrata, Ure, Demosa i SNP-a.

On će se sjutra sastati sa liderom novoformiranog političkog pokreta Ujedninjena Crna Gora, Goranom Danilovićem.

Nijesu planirani razgovori američkog zvaničnika sa čelnicima DF-a.

Direktor Kancelarije Stejt Dipartmenta za Jugoistočnu Evropu danas se sastao i sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem i ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

"Tokom posjete, g. Palmer i ambasadorka Margaret En Uehara razmjenjuju mišljenja sa zvaničnicima Vlade Crne Gore, predstavnicima civilnog društva i liderima političkih partija na temu daljeg jačanja američko-crnogorskih odnosa. Kroz ove sastanke, ambasadorka Uehara i g. Palmer nastavljaju naš širok angažman sa brojnim segmentima crnogorskog društva koji doprinose demokratskoj budućnosti Crne Gore", saopšteno je iz Ambasade SAD-a u Podgorici.

Krivokapić: SAD da pomognu u rješavanju krize

Iz SDP je nakon sastanka saopšteno da je lider te partije, Ranko Krivokapić iskazao veliku zahvalnost američkoj administraciji za kontinuiranu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO, čime je ostvaren strateški državni prioritet i jedan od osnivačkih ciljeva SDP.

Krivokapić je iskazao očekivanje da će SAD u periodu nakon članstva u NATO nastaviti da pružaju podršku u uspostavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija.

"Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, socioekonomskoj i institucioanlnoj krizi koja bez adekvatnog i pravovremenog rješavanja može eskalirati. Monopol jedne partije blokira demokratski razvoj, parališe politički sistem i stvara zarobljene institucije kao partijski servis u koje građani nemaju povjerenja", rekao je Krivokapić.

On je istakao da je obrazac u svim demokratijama da se ovako duboka i složena kriza može riješiti jedino izborima. Krivokapić je, kako je saopšteno, prenio Palmeru da je zato pristanak na ponovljene izbore jedini demokratski put za rješavanje krize u Crnoj Gori i uslov otpočinjanja dijaloga vlasti i opozicije kojim bi se definisali svi elementi izbornog procesa.

"Nažalost ne postoji spremnost DPS da sagleda ozbiljnost situacije zbog čega se kriza dodatno produbljuje. DPS izbjegava rješavanje krize i dijalog kao sredstvo dogovora, već  u autokratskom maniru teži još većim podjelama i sukobima”, rekao je predjednik SDP-a.

Krivokapić je na kraju, kako je saopšteno iz njegova partije, iskazao očekivanje da će naši evroatlantski partneri pomoći Crnoj Gori, kao novoj članici NATO, da na demokratski način uz povjerenje najšire javnosti, riješi duboku krizu i time zaustavi autokratske tendencije.

Bojkot odbrana od antidemokratskih nasrtaja

Sa Palmerom se sastao i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, koji je kazao da je njegova partija ubjedljivo najveća garancija unutrašnje kohezije, ali i neophodnih demokratskih promjena.

"Program Demokrata, nova kadrovska ponuda, način vršenja vlasti na lokalnom nivou, iskrenost i principijelnost u vođenju politike, čiste ruke, ali i svakodnevni terenski rad i komunikacija sa građanima, ukazuju da rast Demokrata niko i ništa u Crnoj Gori ne može zaustaviti, bez obzira na brutalne atake i napade sa različitih strana političko-kriminalnih struktura”, istakao je Bečić.

Kako je saopšteno, lider Demokrata je upoznao sagovornika sa konkretnim pokazateljima duboke političke, institucionalne, pravne, moralne, ali i ekonomske krize.

"DPS je pokazao da za njih dogovor ne znači ništa, zato je opozicija prinuđena da se bojkotom Parlamenta brani od antidemokratskih nasrtaja poslednjeg diktatorskog režima, u jedinoj zemlji u Evropi u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima. Bojkot je bio odgovor brojnih lidera opozicije u regionu koji su danas državnici, predvodnici vlasti i uvaženi međunarodni partneri, tako da i mi bojkot doživljavamo kao prinuđeno rješenje u procesu borbe za elementarna demokratska dostignuća u antidemokratskom ambijentu”, naglasio je Bečić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore je naglasio da je ulazak Crne Gore u EU veliki strateški cilj i Demokrata i Crne Gore, ali "da je svima jasno da sadašnja garnitura vlasti ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine, kao ni sprovesti nužne ekonomske reforme".

“Zato proces ulaska u EU pripada onima koji nemaju hipoteke prošlosti, ali koji imaju snage, spremnosti, znanja i čistine da tom velikom izazovu odgovore na uspješan način. Demokrate su spremne da predvode Crnu Goru na tom putu”, rekao je Bečić.

Podsjetimo, protekla tri dana lideri opozicije, uključujući i DF, o rješenju političke krize u Crnoj Gori, razgovarali su sa šefom delegacije Evropske unije i ambasadorima zemalja članica Unije.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније