Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

21. 09. 2017. 08:25   >>  15:37 5

VUJANOVIĆ IZ NJUJORKA

CG doprinosi miru i bezbjednosti

Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, a dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja važan su prioritet njene spoljne politike, poručio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

 

Prilog Jelene Otašević, TVCG

On je na Generalnoj debati 72. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kazao da je Crna Gora posvećena vrijednostima te organizacije.

Prema njegovim riječima, kao jedna od najmlađih članica UN-a, Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti u regionu. 

“Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su važan prioritet naše spoljne politike. Čvrsto smo opredijeljeni za multilateralnu saradnju i afirmaciju međunardonih organizacija koje doprinose miru i stabilnosti”, kazao je Vujanović.

On je istakao da je za Crnu Goru veoma značajno da je postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse. 

“U Alijansi ćemo nastaviti da unapređujemo njenu saradnju i partnerstvo sa mirovnim misijama UN i regionalnim organizacijama za očuvanje i uspostavljanje mira i stabilnosti”, poručio je Vujanović.

Kako je reako, Crna Gora je odgovoran partner Evropske unije (EU) i pregovori za članstvo već su obezbijedili značajne ekonomske benefite.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je međunarodna zajednica suočena sa kompleksnim izazovima kroz dugoročne konflikate, terorizam i nasilni ekstremizam, izbjegličke krize, sistemsko kršenje ljudskih prava, siromaštvo. 

“UN, koje su osnovane radi prevencije rata i ljudskih patnji, moraju se brže prilagodjavati ovim izazovima i usvajati nove mehanizme prevencije konflikta i rješavanja dugoročnih kriza”, smatra Vujanović.

UN, kako je ocijenio, i međunardone i regionalne ekonomske organizacije imaju nove odgovornosti. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora ostaje posvećna naporima UN-a u implementaciji ambiciozne reformske agende, uz jačanje uloge Generalne skupštine i proširenje Savjeta bezbjednosti, na principima ravnomjerne regionalne zastupljenosti.

Vujanović je rekao da je Crna Gora dio regiona čije je iskustvo pokazalo da su dijalog i saradnja mogući i da su jedini način za prevazilaženje razlika i postizanje mira i trajnih rješenja.

“Zato ćemo početkom sledeće godine organizovati regionalnu konferenciju sa željom da podijelimo naša iskustva i pomognemo definisanju novih mehanizama prevencije konflikata i njihovog prevazilaženja”, najavio je Vujanović.

On je ocijenio da se napori u prevenciji terorizma moraju fokusirati na njegove uzroke. 

“To je posebna odgovornost država koje su izvor terorističkih prijetnji uz neophodnu podršku međunardne zajednice. Zato visoko cijenimo inicijativu generalnog sekretara za formiranje Kancelarije za borbu protiv terorizma koja će omogućiti snažno liderstvo i povezivanje UN i njenih članica u prevenciji konflikata i terorizma”, naveo je Vujanović.

Crna Gora, kako je rekao, nedvosmisleno podržava napore za neproliferaciju nuklearnog oružja i ugovor o njoj kojim se obezbjeđuje unapređenje globalne stabilnosti. 

Vujanović je saopštio da Crna Gora snažno osuđuje testiranje nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, čime se krše međunarodne obaveze utvrđene rezolucijama Savjeta bezbjednosti i stvara ozbiljna prijetnja globalom miru i bezbjednosti. 

“Podržavamo diplomatske napore usmjerene ka smirivanju trenutne situacije i pozivamo Sjevernu Koreju na povratak punom poštovanju svih međunarodnih obaveza”, istakao je Vujanović.

On je rekao da je Crna Gora snažno podržala proces pregovora o postizanju novog međunarodnog dogovora o klimatskim promjenama. 

“Pariski sporazum o klimatskim promjenama je temelj daljih napora za očuvanje dugoročne stabilnosti klimatskog sistema”, ocijenio je Vujanović. 

On je istakao da je preduslov mira, stabilnosti i razvoja poštovanje ljudskih prava. 

“Puna primjena međunarodnih standarda i normi u promociji i zaštiti ljudskih prava je obaveza svake države. Posvećeni multilateralnom sistemu zaštite i promocije ljudskih prava, posebno najranjivijih grupa, suzbijanje siromaštva i borbu protiv diskriminacije, smatramo prioritetom”, rekao je Vujanović. 

On je istakao da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje jačanju položaja i uloge žene u društvu i prevenciji nasilja nad njom, zaštiti i razvoju djece, borbi protiv diskriminacije LGBTI i osoba s invaliditetom. 

“Uvjeren sam da unapređenje zaštite i poštovanja ljudskih prava, preporučuje Crnu Goru za kandidata za članstvo u Savjetu za ljudska prava za period 2022-2024. Ovi rezultati su afirmisani i kroz ocjenu Visokog komesara za ljudska prava da je Crna Gora jedna od 33 članice UN-a koje redovno izvještavaju o implementaciji međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava”, naveo je Vujanović.

On je poručio da enormne potrebe za pružanjem humanitarne pomoći civilima usljed konflikata i prirodnih katastrofa obavezuju UN na jačanje mehanizama humanitarne pomoći. 

“Zato je Crna Gora u ovoj godini uložila značajne napore za adekvatan zakonodavni i strateški okvir planiranja i sprovođenje nadzora i finansiranje međunarodne razvojne saradnje i humanitarne pomoći”, saopštio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније