Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

19. 09. 2017. 08:05 >> 07:34
1

PO POVRATKU OPOZICIJE

Poslovnik Skupštine će se opet mijenjati?

Novčane kazne za poslanike koji se neprimjereno ponašaju uvedene su u novi Poslovnik kao "hitne" mjere zbog posljednjih incidenata u parlamentu, ali taj skupštinski akt treba mijenjati i u mnogim drugim segmentima, rekao je Pobjedi izvor iz Skupštine Crne Gore.

Zakonodavni odbor Skupštine u srijedu bi trebalo da usvoji "prečišćeni" tekst novog Poslovnika, a posljednja izmjena odnosila se na uvođenje novčanih kazni, i do 50 odsto od plate, za poslanike koji se neprimjereno ponašaju.

"Opozicija najavljuje povratak. Sačekaćemo ih, a onda očekujem da sjednemo zajedno i mijenjamo sve što je potrebno u tom aktu. Poslovnik je odavno pokazao da mora da 'pretrpi' još dosta izmjena", kazao je izvor Pobjede iz vladajuće koalicije.

Najvažnije promjene u najvišem skupštinskom aktu uslijedile su nakon incidenata koje je u Skupštini izazvao Demokratski front, kada su poslanici tog opozicionog saveza dva puta nasrnuli, verbalno i fizički, na kolege iz vlasti.

Ubuduće ovakvi incidenti biće kažnjavani. Poslanik koji bude udaljen sa skupštinskog zasijedanja biće kažnjen oduzimanjem 50 odsto plate. Onaj kojem je oduzeta riječ biće kažnjen oduzimanjem 40 odsto plate. Propisano je da se onaj koji u toku iste sjednice bude opomenut dva puta, kazni oduzimanjem 20 odsto zarade, a onaj koji je dobio jednu opomenu - deset odsto. Odluku o novčanoj kazni donosiće Administrativni odbor.

Izmjene Poslovnika predviđaju i sankcije za nedolično ponašanje na skupštinskim odborima. Propisano je da se o redu na sjednici odbora stara predsjednik tog tijela. O izrečenoj mjeri na sjednici odbora on obavještava predsjednika Skupštine Crne Gore, koji o toj mjeri obavještava Administrativni odbor.

"Poslanici i drugi učesnici u pretresu obavezni su da poštuju dostojanstvo poslanika i Skupštine, kao i da se jedni drugima obraćaju sa uvažavanjem. Nije dozvoljeno korišćenje uvredljivih izraza ili saopštavanje ocjena o privatnom životu poslanika i drugih", predviđeno je novim izmjenama Poslovnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније