Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B

19. 09. 2017. 07:57   >>  07:31

DARMANOVIĆ U UN-U

Bićemo konstruktivan član Alijanse

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao je događaju na visokom nivou posvećenom reformi Ujedinjenih nacija, koji je održan u Njujorku, čiji je domaćin bio američki predsjednik Donald Tramp. Šef diplomatije je ponovio spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava.

Darmanović je učestvovao i na sastanku posvećenom inauguraciji Globalne alijanse za okončanje trgovine sredstvima namijenjenim za smrtnu kaznu i torturu.

Šef diplomatije je naglasio nedvosmislenu podršku Crne Gore univerzalnom ukidanju smrtne kazne, posebno ističući da bi države koje nastavljaju sa primjenom smrtne kazne trebalo da poštuju međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava, kako bi moguću patnju osuđenih na smrt svele na minimum.

"Informisao je učesnike da je Crna Gora, u skladu sa standardima EU, razvila solidan zakonodavni okvir, podržan odgovarajućim strateškim dokumentima u području kontrole izvoza oružja, robe dvostruke namjene i druge kontrolisane robe, kao i da je u proceduri Nacrt zakona o spoljnoj trgovini robom koja se može upotrijebiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje", saopšteno je iz MVP.

Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u daljem radu Alijanse i da svojim konstruktivnim pristupom doprinese podizanju svijesti u pravcu poboljšanja stanja ljudskih prava, s posebnim akcentom na ukidanje smrtne kazne i svih nehumanih posljedica koje proizlaze iz njene primjene.

Crna Gora se juče pridružila Zajedničkoj izjavi usmjerenoj na prevenciju i borbu protiv seksualne eksploatacije i zlostavljanja od strane pripadnika UN-a, na sastanku kojim je predsjedavao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

"Tom prilikom, na visokom političkom nivou, demonstrirana je solidarnost međunarodne zajednice u osudi i posvećenosti borbi protiv seksualne eksploatacije i zlostavljenja, uz istovremeno postavljenja prava i dostojanstva žrtava seksualne eksploatacije i zlostavljanja na čelo kolektivnih napora", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније