Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 09. 2017. 13:38 >> 14:10
1

PRISTUPANJE EU

CG će iskustva podijeliti s Makedonijom

Direktna razmjena znanja i iskustva i rad na pripremi i sprovođenju važnih zajedničkih projekata primjer su uspješne regionalne saradnje u kontekstu pristupanja EU, ocijenjeno je na trećem sastanku Zajedničkog odbora za primjenu Sporazuma o saradnji između vlada Crne Gore i Makedonije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, koji je danas održan u Skoplju.

Sastanak su otvorili ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i potpredsjednik Vlade Makedonije za evropske poslove Bujar Osmani koji su dosadašnju saradnju dvije države u oblasti evropske integracije ocijenili veoma uspješnom i prenijeli spremnost za njeno intenziviranje u cilju kvalitetnije i brže integracije u EU.

Kako je saopšteno iz ministarstva evropskih poslova, u okviru tri radne sesije, predstavnici dvije države su razmijenili mišljenje o aktuelnom statusu pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava, kao i poglavljima 8. Konkurencija i 22. Regionalna politika i korodinacija strukturnih instrumenata.

Pejović je ukazao da Vlada Crne Gore, kao prva zemlja koja pregovara o članstvu u Uniji na osnovu novog pristupa, apsolutni prioritet daje reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava, od čije uspješnosti zavisi uspjeh cjelokupnog pregovaračkog procesa. Istakao je da je Crna Gora u finalnoj fazi ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. i da će svoje naučene lekcije rado podijeliti s kolegama iz Makedonije u cilju njihove kvalitetne pripreme za otvaranje i vođenje pristupnih pregovora.

"Mi smo danas u Skoplju kako bismo svoja znanja i iskustvo iz pregovora podijelili s kolegama iz makedonske administracije jer želimo da vidimo napredak svojih susjeda na evropskom putu" poručio je Pejović.

Potpredsjednik makedonske Vlade Bujar Osmani je istakao da je članstvo u EU strategijski cilj Makedonije, a proces evropske integracije pokretačka snaga za dalji rad na demokratizaciji države i društva i naglasio posvećenost državne administracije ispunjavanju uslova za punopravno članstvo.

"On je istakao da je iskustvo Crne Gore u pregovorima s EU, a posebno naučene lekcije i praktična rješenja u više pregovaračkih oblasti, veoma značajni za Makedoniju koja se priprema za napredniju fazu procesa integracije", kazao je Osmani.

Poruke iz EU i osnaženo povjerenje u politiku proširenja, kako je ocijenio, predstavljaju motiv više da sve zemlje regiona nastave s reformskim procesima.

"Na sastanku je istaknut značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana u procesu pristupanja, a crnogorska strana je ponovila spremnost da svoje iskustvo iz dosadašnjeg rada podijeli sa susjedima. U tom kontekstu je ocijenjeno da sastanci zajedničkog odbora između dvije zemlje značajno doprinose snaženju regionalne saradnje i dimenzije u procesu evropske integracije", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније