Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

14. 09. 2017. 14:39 >> 14:09

PEJOVIĆ PORUČIO

"Dobre poruke iz Brisela"

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović rekao je da je uvjeren da će veće prisustvo Evropske unije (EU) u regionu i sprovođenje strategije za uspješan prijem Crne Gore i Srbije u EU ubrzati dinamiku pregovaračkog procesa i crnogorski put prema članstvu.

Evropska komisija (EK) je za februar naredne godine najavila strategiju za uspješan prijem Crne Gore i Srbije u Evropsku uniju (EU) do 2025. godine, navodi se u dokumentima koji su objavljeni na sajtu izvršnog tijela EU.

Pejović je rekao da je za Crnu Goru posebno važno što je politika proširenja vraćena u fokus pažnje EU.

"Uvjeren sam da će veće prisustvo EU u regionu i sprovođenje najavljene strategije za uspješno članstvo ubrzati dinamiku pregovaračkog procesa i naš put prema članstvu. Mi ćemo, svakako, ostati u potpunosti posvećeni dostizanju ciljeva koji vode ostvarenju članstva", rekao je Pejović agenciji MINA.

Pejović je objasnio da tu, prije svega, misli na obaveze iz oblasti vladavine prava, temeljnih prava i borbe protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost regiona, što su i preporuke EK koje je u svom obraćanju izložio i predsjednik Žan Klod Junker.

"Posebno je značajno da je upravo Crna Gora, uz Srbiju, označena kao država predvodnik za članstvo u EU i uključena u strategijsko planiranje za period nakon novih izbora za Evropski parlament i Komisiju 2019" ocijenio je Pejović.

On smatra da se radi o izuzetno dobroj poruci i korisnom scenariju za Crnu Goru zato što je, nakon dugo, data jasna perspektiva članstva s vremenskim rokom pristupanja EU.

"Za razliku od prošlogodišnjeg obraćanja kada je predsjednik EK Junker ukazao na potrebu da se zemljama na Balkanu ne smije oduzeti evropska perspektiva, u ovogodišnjem je otišao korak dalje eksplicitno i jasno naglasivši svoju viziju politike proširenja i njene projekcije u narednom periodu", rekao je Pejović.

On je ocijenio da ohrabruju poruke Junkera da ako EU želi više stabilnosti u susjedstvu, moramo zadržati kredibilnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan kao i da će Unija EU nakon 2020. godine imati više od 27 država članica.

"Ukazuju da u narednom periodu možemo očekivati posvećeniju ulogu EK i EU kad je u pitanju politika proširenja i pristupanje novih država posebno imajući u vidu da smo sastavni dio strategije", kazao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније