Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Portal Analitika ]

14. 09. 2017. 09:42   >>  09:17 7

VLAHOVIĆ PORUČIO

Granica sa Kosovom nesporna

Crna Gora pokazuje maksimalno strpljenje kada je riječ o demarkaciji sa Kosovom, kaže u razgovoru za Portal Analitika bivši ministar inostranih poslova, Miodrag Vlahović. On dodaje da je utvrđena granica nesporna i kao takva je već tri puta potvrđena - prvo od strane bilateralne komisije, pa onda još dva puta od inostranih faktora.

"Mislim da je pozicija zvanične Podgorice da se uzdrži od ishitrenih poteza i reakcija na zapaljivu retoriku nekih kosovskih političara i zvaničnika prepoznata u međunarodnim krugovima kao ozbiljna i odgovorna”, kazao je Vlahović u intervjuu za Portal Analitika.

Vlahović podsjeća da su iznijeti stavovi njegovo mišljenje i analiza, i da ne oni ne odslikavaju nužno zvanične pozicije crnogorske diplomatije.

"Crna Gora iskazuje maksimalno strpljenje i uzdržanost povodom izjava i pozicija koje iskazuju pojedini kosovski politički lideri, a evo, ponavlja, kako ovih dana čitamo, i novi premijer Haradinaj. Šteta je što je, u jednom momentu, izostanak predstavnika srpskih stranaka onemogućio da se stvori većina u kosovskoj skupštini i ratifikuje sporazum", kazao je Vlahović.

Čudno je, navodi on, i da pojedini kosovski političari ignorišu jasnu poruku EU da bi ta ratifikacija donijela i viznu liberalizaciju prema Evropi za građane Kosova.

"Utvrđena granica je nesporna i kao takva je već tri puta potvrdjena - prvo od strane bilateralne komisije, pa onda još dva puta od inostranih faktora. Kada sam prošle godine u junu držao predavanje na Diplomatskoj akademiji u Prištini, našalio sam se, mada to i ozbiljno mislim, da Crna Gora ne bi imala problem da se to i četvrti i peti put provjeri i potvrdi, jer će rezultat biti isti, a da dva susjeda imaju preče i važnije agende, i medjusobno i pojedinačno, nego što je raspirivanje strasti oko nesporne granice.Jedna od tih obaveza je i ona koja se tiče ustavnog odredjenja o crnogorskoj nacionalnoj manjini na Kosovu, na što se takodje čeka godinama.U svakom slučaju, mislim da je pozicija zvanične Podgorice da se uzdrži od ishitrenih poteza i reakcija na zapaljivu retoriku nekih kosovskih političara i zvaničnika prepoznata u medjunarodnim krugovima kao ozbiljna i odgovorna", naveo je Vlahović.

Na pitanje koji izlaz viditi iz ove situacije sa demarkacijom. Vlahović podsjeća da je sredinom devedesetih, napisao, povodom nekih crnogorskih istorijskih problema i pitanja, tekst za Našu Borbu sa naslovom "Potreba za radikalnim strpljenjem".

"Strpljenja, dakle. Dozvaće se kosovski prijatelji pameti u vezi te linije na Čakoru i prema Kuli, a gradjani Kosova će dobiti bezvizni režim za putovanja u EU. To je, valjda, važnije od nekoliko čuka na našim planinama", naveo je Vlahović.

Rusi nam poznati i u dobru i u zlu

Govoreći o odnosima sa Rusijom, a u svijetlu pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori, kao što tvrdi Tužilaštvo, u oktobru prošle godine, Vlahović podsjeća da Crna Gora ima preko tri stotine godina diplomatskih odnosa sa Rusijom.

"Tako da su nam poznati i snaga i potencijali naših ruskih prijatelja. I u dobru, i u zlu. Rusija je odigrala pozitivnu ulogu u procesu povraćaja naše nezavisnosti, prije svega kroz uzdržani i konstruktivni stav, koji je poštovao orijentaciju državnog vrha i odluku naših gradjana. Ja sam već govorio i pisao o tome kako je moguće da je Moskva pogrešno procijenila i protumačila odlučnost i istrajnost zvanične Podgorice da zaista okonča proces pristupanja Alijansi. Ili, prostije, moguće je da je Kremlj zakasnio u reakciji prema Crnoj Gori i bio zatečen razvojem situacije - bez obzira što je i na drugoj strani bilo izvjesne inercije, posebno na samitu NATO u Velsu. No, sve je dobro što se dobro svrši, a o oktobarskim pokušaju u kojem, po svim raspoloživim saznanjima, ruska vojna služba GRU ima svoje predstavnike - gledaćemo i slušaćemo narednih mjeseci, u sudskom procesu", zaključio je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније