Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

13. 09. 2017. 11:15 >> 10:46
4

ISTRAŽIVANJE GA

Rado idu Crnogorci u partije

Zainteresovanost građana za članstvo u partijama u Crnoj Gori tri puta je veće od evropskog prosjeka, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse (GA).

 

Ta nevladina organizacija predstavila je istraživanje „Građanska participacija u Crnoj Gori“ koje je uradila u saradnji sa „De Facto Consultancy“ a koje je dizajnirano s namjerom da se ispita na koji način i u kojoj mjeri građani/ke Crne Gore učestvuju u donošenju odluka na raznim nivoima političkog sistema.

Kako smatraju u GA visok nivo participacije građana u procesu donošenja odluka jedan je od pokazatelja demokratkse konsolidacije društava u tranziciji.

„Sa izuzetkom konvencionalne participacije, odnosno glasanja na izborima, ne možemo sa sigurnošću reći koliko ljudi uzima učešća u većini drugih oblika društvene participacije. Zato ovo istraživanje“,  kazala je razvojna direktorica GA Ajša Hadžibegović.

Prema njenim riječima ispitivanje je obuhvatilo: povjerenje u institucije i zainteresovanost za politiku, stavove o demokratskom političkom sistemu i demokratsku političku kulturu, oblike participacije građana, uključenost u proces odlučivanja na lokalnom nivou, kao i participaciju u elektronskom svijetu.

Hadžibegović se osvrnula na dva utvrđena trenda.

„Rast samoizraženog članstva u političkim partijama je više od tri puta veći od evropskog prosjeka - 15,4 odsto kod nas, a evropski prosjek je ispod 5 odsto  (4,6%) i istovremeno i rast interesovanja za politiku“, objasnila je predstavnica GA.

Ipak, kako je navela ukrštanjem ova dva podatka pojavljuje se gotovo jedna četvrtina članova političkih partija koji nisu zainteresovani za politiku, koja je i dalje veća kod muškaracau odnosu na žene.

„Više od polovine građana ne bi prijavili ili ne znaju kome bi prijavili sumnja na korupciju i prekoračenje ovlašćenja službenika. Najviše se napredovalo u vezi sa ekološkim pitanjima jer tek jedna četvrtina građana/ki ne bi prijavila deponiju blizu kuće. Iako su ovi podaci izuzetno zabrinjavajući, pokazuju skroman pomak u odnosu na 2015. godinu kada su ovi podaci bili veći“, smatra Hadžibegović i dodaje da i dalje treba raditi na podizanju svijesti građana o , kako je kazala, tim bolestima sistema.

Koordinatorka istraživanja Olivera Komar iz De Facto Consultancy kazala je da je participacija građana glavna dimenzija demokratije i parametar demokratizacije društva, te da pokazuje koliko kao društvo napredujemo.

„Na žalost participacija u Crnoj Gori i dalje prevashodno podrazumijeva prenošenje ovlašćenja za odlučivanje na druge - kao što je glasanje, članstvo u partiji i slično, a manje rješavanje konkretnih problema“, zaključila je Komar.

Onaje istakla da su podaci dobijeni istraživanjem dostupni na internetu na stranici http://participacija.gamn.org/ te da ih je moguće upoređivati i pregledati i pozvala sve zainteresovane da posjete navedenu stranicu.

Istraživanje je sprovedeno u okviru realizacije projekta “Unapređenje građanskog aktivizma i održive građanske participacije u Crnoj Gori“ uz podršku Čarls Sjtuart Mot fondacije. U okviru projekta pored istraživanja, predviđene su i relizovane aktivnosti na poboljšanju odgovornosti izvršne i zakonodavne vlasti ka građanima/kama.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније