Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B

10. 09. 2017. 09:41 >> 09:12
1

TAČKU NA PROŠLOST

Građani odlučuju, a ne spoljni faktor

U susret predsjedničkim izborima u Crnoj Gori treba da se razmišlja i o integrativnim porukama koje mogu biti važne za stabilnost crnogorske države i crnogorskog društva, izjavio je politički savjetnik predsjednika Crnogorske Vladimir Pavićević.

"Predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori su prilika da kandidati uvedu novu praksu u porukama koje šalju. Mi iz Crnogorske apelujemo da se pored uobičajenih i legitimnih političkih poruka koje ukazuju na razlike akcenat stavi i na porukama i principima koji nas spajaju. U crnogorskom ustavu je zapisano da predsjednik Crne Gore predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu. Osoba koja bude izabrana za predsjednika će, dakle, simbolizovati jedinstvo države, njenu cjelovitost i zato je veoma važno da se sa ovom praksom započne", saopštio je Pavićević.

On dodaje da će uoči predsjedničkih izbora Crnogorska pozvati sve relevantne aktere u državi i u društvu da se okupe oko koncepcije ustavnog patriotizma kao integrativne za sve građane Crne Gore.

To je, kako tvrdi Pavićević, koncepcija čijim se prihvatanjem obezbjeđuje puna lojalnost državi i njena stabilnost. I ako bi se postigla vrsta bazičnog dogovora oko ove koncepcije, sve razlike između političkih aktera bi dobile punu širinu za razumijevanje, pa i za širu podršku među građanima.

"Da stavimo tačku na prošlost i okrenemo novi list u istoriji Crne Gore", poručio je Pavićević.

Osvrćući se na dosadašnje izjave i predloge za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, Pavićević ističe da se ovdje prenaglašava uticaj spoljnih faktora.

"Primijetio sam da postoje očekivanja da presudni uticaj na izbore u Crnoj Gori dođe spolja, prije svega sa zapada. Moj je stav da se prenaglašava međunarodna determinanta kao presudna u pripremi, toku i rezultatima predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Ona svakako postoji kao jedna od determinanti, ali je van sumnje da daleko najznačajniji uticaj i jedini potpuno mjerljiv imaju crnogorski glasači. Njih pozivam da oni na to ne zaborave kada se tog dana upute ka biralištima", kazao je Pavićević.

Pavićević je naveo i da će Crnogorska aktivno učestvovati u kampanji za predsjedničke izbore i da su u toku pripremne radnje partije za učestvovanje na tim izborima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније