Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 09. 2017. 17:53   >>  17:23

DARMANOVIĆ U TALINU

CG posvećena borbi protiv terorizma

Crna Gora je posvećena borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, saopštio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, navodeći da je jačanje razmjene informacija i podataka o ID-u i drugim ekstremističkim organizacijama efikasan način prevencije terorističkih napada.

Darmanović je danas učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), koji se održava u Talinu u okviru estonskog predsjedavanja EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), glavna tema neformalnog ministarskog skupa bila je prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da terorizam i širenje radikalnih ideologija predstavljaju jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice, koji zahtijeva kolektivan odgovor i jačanje saradnje na evropskom i globalnom planu.

Darmanović je na sastanku potvrdio posvećenost Crne Gore borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

„Naglasio je doprinos koji naša država daje kroz učešće u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIS-om i misiji «Odlučna podrška» u Avganistanu, ali i kroz regionalne mehanizme saradnje u oblasti bezbjednosti poput Jadranske povelje (A5) i Jadranske trilaterale (Crna Gora – Albanija – Hrvatska)“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je istakao da snaženje tih oblika saradnje može na konkretan, koristan i ubjedljiv način pokazati spremnost i sposobnost regiona da bude dio rješenja globalnih bezbjednosnih izazova.

On je kazao da Crna Gora, kao nova članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, snažno podržava sve napore koje te dvije organizacije preduzimaju u cilju neutralisanja prijetnje radikalizma i nasilnog ekstremizma.

Darmanović se, kako se navodi, založio za dalje jačanje razmjene informacija i podataka o ISIS-u i drugim ekstremističkim organizacijama, što je, kako smatra, efikasan način prevencije terorističkih napada.

Na marginama skupa, Darmanović je imao kratke bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Poljske, Španije, Portugala, Mađarske, Litvanije, Danske, a planirane su, kako je saopšteno, skore radne posjete ministra Darmanovića Poljskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније