Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavio: B.V. ]

07. 09. 2017. 15:30 >> 15:05
7

KRIVOKAPIĆ SMATRA

Talas promjena zahvatiće i CG

Crna Gora, nakon ulaska u NATO, ubrzano ulazi u novu fazu političkog razvoja, proces rušenja autokratija je već počeo u regionu i talas tih promjena zahvatiće i Crnu Goru, rekao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Krivokapić je razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Crnoj Gori, Arne Sanes Bjornstadom, i kazao da je ulaskom u NATO uspješno realizovan strateški vanjskopolitički prioritet Crne Gore i iskazao očekivanje da će demokratski procesi u narednom periodu biti intenzivirani.

“Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj nikada nijesmo imali promjenu vlasti na demokratskim izborima. Višedecenijski jednopartijski DPS monopol je stvorio svojevrsnu simbiozu jedne partije i države blokirajući demokratski razvoj društva. Posljedica je da imamo sve više partijski zarobljene institucije gdje je volja partije jača od slova zakona i Ustava”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da to stvara rašireni osjećaj nepravde i diskriminacije kod svih onih koji ne pripadaju autokratiji ili nekom od njenih klanova.

“Takvo stanje vise nije održivo i jasno je i našim partnerima da Crna Gora, nakon ulaska u NATO, ubrzano ulazi u novu fazu političkog razvoja. Proces rušenja autokratija je već počeo u regionu i nema sumnje da će talas tih promjena zahvatiti i Crnu Goru”, naveo je Krivokapić.

Kako je rekao, SDP je, u susret novom vremenu, svojim Manifestom za okupljanje progresivnih snaga ponudio jasan smjer kretanja političke alternative kako bi se, kako je kazao, neminovne promjene ubrzale.

“Svakome je jasno da se proces promjena jedino može desiti okupljanjem progresivnih snaga koje će učiniti nespornim Ustavna određenja nezavisne, građanske i evroatlantske Crne Gore, koja poštuje svoje preuzete međunarodne obaveze”, saopštio je Krivokapić.

On je naglasio da strukture koje problematizuju te principe doprinose održavanju statusa kvo i prepreka su neophodnim političkim promjenama u Crnoj Gori.

Krivokapić je zahvalio Bjornstadu na podršci koju Norveška pruža Crnoj Gori na putu njenog punog demokratskog sazrijevanja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније