Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 09. 2017. 14:56 >> 14:27
1

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ

DRI dala pozitivno mišljenje PzP-u

Državna revizorska institucija (DRI) dala pozitivno misljenje na finansijski izvještaj Pokreta za promjene (PZP) za prošlu godinu, saopšteno je iz te stranke.

Navodi se da je DRI time, kao kompetentni državni organ, ovlašćen po zakonu da provjerava finasije političkih partija, dala jasan odgovor Glavnom Specijalnom tužiocu (SDT) Milivoju Katniću da je finansijski izvještaj PzP za prošlu godinu tačan, urađen po zakonu i da ne postoji nikakva indicija da u finansiranju stranke postoji bilo kakva zakonska, knjigovodstvena, poreska ili bilo kakva druga neregularnost.

"Ova činjenica ima posebnu političku težinu, ako se zna da je reviziju finansija PzP vodio bivši istaknuti funkcioner DPS-a koji je, sasvim sigurno, dao sve od sebe da revizija finansija PzP bude maskimalno stroga i detaljna", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da bi pozitivno mišljenje DRI morao uzeti u Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kao starješina tužilaštva kao jedinstvenog državnog organa, u cilju vršenja nadzora nad postupanjem SDT u slučaju, kako su kazali, "lažnih montiranih optužbi na račun Predsjednika PzP i njegovih saradnika".

U PZP-u smatraju da pozitivno mišljenje DRI u vezi sa finansijama te stranke za prošlu godinu, dovodi u pitanje objektivnost, profesionalnost i stvarne motive pokretanja postupka, na ličnu inicijativu Katnića.

"Stanković kao starješina organa ima zakonsku obavezu da obezbjedi ustavne i zakonske uslove da tužilaštvo postupa u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, objektivno, nepristrasno, profesionalno i politički neutralno", navode iz PZP-a.

U toj stranci ocjenjuju da pozitivno mišljenje DRI o finansijama PzP, u najmanju ruku zahtijeva reviziju kompletnog postupka protiv Pokreta, na nivou tužilaštva, dok još, kako su kazali, "procesno, političko i medijsko maltretiranje i progon lidera i funkcionera PzP ne dođe pred sud".

"Imajući u vidu da nedužni ljudi već četvrti mjesec leže na robiji koju im je "spakovao" Katnić i da će neko morati da podnese i moralnu i političku, ali i materijalnu i krivičnu odgovornost, za protivustavno i nezakonito postupanje Katnica i Vukčevićeve, PzP će posredstvom svog pravnog zastupnika podnijeti Ustavnu zalbu i pravdu tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava", poručili su iz PZP-a.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније