Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG, Biljana Rovčanin ]

30. 08. 2017. 19:52   >>  19:47 1

OPOZICIONE STRANKE

Različito o efektima bojkota

Opozicione partije nemaju jedinstven stav o rezultatima bojkota parlamenta.I dok u DF-u tvrde da bojkot nije dao rezultate, u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da jeste.Ostale opozicione partije danas o tome nijesu željele da se izjasne, a komentar TVCG nije mogla dobiti ni od DPS-a. Analitičar Sergej Sekulović kaže da opozicija bojkotom nije ostavrila željeni cilj ni na unutrašnjem ni spoljnom planu,te da se njihovo jedinstvo ne može očekivati ni po pitanju zajedničkog predsjedničkog kandidata.

 

Iako kažu da bojkot neće prekidati različito komentarišu dosadašnje postignute rezultate.

Funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević kazao da je bojkot imao za cilj vanredne izbore po fer uslovima.

“Sada poslijee godinu vidimo da bojkot nije dao puni rezultat”, kazao je Medojević.

Iz Demokratske Crne Gore su ocijeniloi da je bojkot parlamenta od 49 odsto poslanika najefikasnije sredstvo demokratskog pritiska, jer, kako kažu,sa jedne strane ne daje mogućnost službama da ga obesmisle, “a sa druge strane ogolijeva sav antidemokratski karakter ovog režima”.

“Ne bi pozivi da ga prekinemo bili tako česti i uporni ,da prethodno navedeno ne daje rezultate”, poručuju oni.

Za razliku od opozicionara, analitičar Sergej Sekulović nema dileme.Bojkot opozicije, kaže nije dao željene rezultate.

“Sa aspekta unutrašnjih političkih odnosa on nije napravio adekvatan pritisak na vladajuću koaliciju koja bi ih natjerala na određene ustupke,a iz pozicije spoljno političkih dešavanja,bojkot nije dobio podršku”, naveo je Sekulović.

Nezadovoljni dosadašnjim učinkom bojkota, iz Fronta su početkom sedmice uputio opozicionim kolegama poziv za zajedničko djelovanje i dogovor o jednom predsjedničkom kandidatu.Poziv DF-a ekspreno su odbile Demokrate i SDP.

Iz Ure su saopštili da su i pored različitih programskih ciljeva spremni za razgovor,dok je za oba dijela Demosa i nezavisog poslanika Aleksandra Damjanovića poziv prihvatjiv.

Danas je DF-u stigao odgovor i iz SNP-a.

“Mi u SNP-u smatramo da nema sad neku značajnu političku težinu izjašnjavati se o onome sto su već pojedine političke partije odbile.
Samo jedinstven predsjednički kandidat opozicije, može pobijediti bilo kog kandidata vladajuće koalicije. Po tom pitanju SNP ostaje otvoren za razgovor sa svom opozicijom”, kazao je predsjednik te stranke, Vladimir Joković.

I pored različitih odgovora kolega,u DF-u ne gube nadu u zajedničko opoziciono djelovanje.

“Septembar mjesec ćemo ostaviti svima da razmisle ,da se konsultuju sa svojim članstvom ,sa svojim organima.”, naveo je Medojević.

Sekulović ,međutim smatra da se opozicija može teško objediniti pogotovo na inicijativu Demokratskog fronta ali tvrdi da nije nemoguće.

“Ukoliko bi DF pristao na primjer na zajedničkog presjedničkog kandidata koji bi zadovoljavao kriterijume tzv.građanske opozicije ,međutim da li je DF,spreman na to vidjećemo,lično čisto sumnjam,mislim da će izaći sa svojim kandidatom.

Od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora opozicija bojkotuje rad Parlamenta koji je samo SDP prenkinuo kada se u Skupštini glasalo o ulasku Crne Gore u NATO-u, a kasnije i DF kada se raspravljalo o imunitetu njegovih poslanika. Ni pozivi vlasti ali i evropskih zvaničnika opozicionare nijesu vratili u skupštinske klupe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније