Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 08. 2017. 18:01 >> 17:46
5

MEDENICA DF-U

"Nijesam nadležna oko pritvora"

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica poručila je Demokratskom frontu da nije ovlašćena da donosi rješenje o određivanju, ili ukidanju pritvora, već da su ta pitanja u funkcionalnoj nadležnosti sudija za istragu i sudskih vijeća u različitim sudovima.

Ona je odgovorila na zahtjev DF-a da Medenica najkasnije do 1. septembra donese rješenje o ukidanju pritvora Mihailu Čađenoviću, Dejanu Vujisiću, Željku Šćepanoviću i Momiru Nikoliću.

“Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore nije ovlašćen da donosi rješenje o određivanju ili ukidanju pritvora, već su ta pitanja u funkcionalnoj nadležnosti sudija za istragu i sudskih vijeća u različitim sudovima, koja su sastavljena u skladu sa zakonom”, saopštila je Medenica.

Kako je rekla, prema podacima koje je pribavila, Čađenoviću je produžen pritvor nakon podignute optužnice, koja je dostavljena Višem sudu u Podgorici.

Rješenje o produženju pritvora, podsjetila je, donijelo je vanraspravno vijeće tog suda u skladu sa odredbama čl.179 Zakonika o krivičnom postupku.

“Prema tome, ovlašćenje za ukidanje ili eventualno produženje pritvora u daljem toku postupka je u nadležnosti Višeg suda u Podgorici. Obaveza je vanraspravnog ili raspravnog vijeća tog suda da svaka dva mjeseca ispita da li i dalje stoje razlozi za zadržavanje okrivljenog u pritvoru (čl.179 st.2 Zakonika o krivičnom postupku)”, navela je Medenica.

Kak je rekla, pritvor prema okrivljenim Dejanu Vujisiću, Željku Šćepanoviću i Momiru Nikoliću poslednji put je produžen rješenjem Vrhovnog suda Crne Gore, kojim je pritvor produžen do 15. oktobra. “Iz donijetog rješenja može se zapaziti da je vijeće Vrhovnog suda dalo detaljne razloge za postojanje pritvorskih osnova na kojima je bazirano dalje trajanje pritvora”.

“U ovom predmetu postupak je u fazi istrage i pritvor se može ukinuti na predlog državnog tužioca o kojem bi odlučivao sudija za istragu, saglasno čl.178 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, koji u tom slučaju donosi rješenje o ukidanju pritvora. Nadalje, sudija za istragu može ukinuti pritvor na predlog okrivljenog ili njegovog branioca, s tim što je obavezan da prije donošenja odluke zatraži mišljenje državno tužioca i da o podnijetom predlogu odluči obrazloženim rješenjem”, dodala je Medenica.

Prema tome, pojasnila je, Vrhovni sud se ne može miješati u navedene nadležnosti Višeg suda u Podgorici.

Vrhovni sud je, kako je rekla, nadležan da po predlogu državnog tužioca donese rješenje o produženju pritvora ili o odbijanju takvog predloga. “Pritvor po odluci Vrhovnog suda može se produžiti najviše do tri mjeseca i to samo u fazi istrage”.

“Kako je u konkretnom slučaju protiv okrivljenih produžen pritvor do 15.10.2017.godine, odnosno za dva mjeseca, to će Vrhovni sud u slučaju da pritvor ne bude ukinut do navedenog datuma, ukoliko bi državni tužilac stavio predlog za produženje pritvora, a istraga do tada ne bude završena, ocijeniti da li i dalje stoje razlozi za zadržavanje okrivljenih u pritvoru”, saopštila je Medenica.

Konačno, zaključila je, nadležni sudovi će u daljoj proceduri svestrano sagledati okolnosti koje su od značaja za dalje trajanje pritvora i donijeti odluke za koje će dati razloge utemeljene na zakonu.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније