Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

29. 08. 2017. 14:42 >> 17:44
2

BRAJOVIĆ NA REACT-U

Nakon NATO-a, EU prioritet

Regionalni Evroatlantski kamp REACT 2017. završen je danas na Žabljaku svečanom dodjelom diploma.

Kako je saopšteno iz ALFA centra, diplome je polaznicima, nakon održanog predavanja, uručio predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

On je, takođe, u okviru panela razgovarao sa učesnicima na temu „Crna Gora u savremnim međunarodnim odnosima".

„Crna Gora je posvećena dobrosusjedskoj politici i regionalnoj saradnji koje su od suštinskog značaja za stabilnost regiona u kojem živimo, čemu smo značajano doprinijeli u proteklih 11 godina aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama. U tom smislu, ponosni smo na nepodijeljeno mišljenje važnih međunarodnih faktora koji Crnu Goru kvalifikuju kao uspješnu evropsku priču i izvor stabilnosti u regionu, ali i na činjenicu da Crna Gora nema neriješenih pitanja sa susjedima“, istakao je Brajović.

Upućujući pohvale NVO „Alfa centar“, koja je organizator REACT-a, osvrnuo se na ulogu koju je ovaj kamp imao u promociji procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, ali i povezivanju mladih ljudi iz regiona kao važnog uslova za jačanje povjerenja među državama. Posebno je naglasio simboliku činjenice da deseti, jubilarni, REACT dočekujemo u godini kada je Crna Gora postala 29. članica NATO-a.

Govoreći o procesu EU integracije, Brajović je kazao da je Crna Gora u potpunosti usmjerena na ostvarenje svog drugog velikog vanjskopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU. Osvrnuo se i na trenutno stanje u EU u svijetlu Bregzita i politike proširenja, za koju je rekao da ne smije biti zaustavljena, kao i da očekujemo da će se na putu integracije cijeniti pojedinačni učinak svake države kandidata.

Brajović je govorio i o političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu selektivnog neučestvovanja opozicije u radu Skupštine i kazao da je Skupština mjesto gdje treba da se razgovara o svim važnim pitanjima, jer su građani birali i predstavnike vlasti i opozicije da zastupaju njihove interese i da redovno obavljaju svoje poslaničke dužnosti.

Iz Alfa centra su kazali da realizacijom REACT-a ALFA Centar već desetu godinu doprinosi obrazovanju i edukaciji mladih na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije, vladavine prava i jačanja demokratije u država regiona.

“Siguran sam da će prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u avgustu ponesu sa Žabljaka imati veliki pozitivan uticaj, ne samo na njihove živote i karijere, već i na stabilnost i demokratski razvoj Crne Gore i regiona”, rekao je izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović.

On je kazao da ga posebno raduje da je REACT i ove godine okupio predstavnike javnog i civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis i medija partnera iz Crne Gore.

Saopšteno je da u proteklih pet dana kampa realizovano 16 predavanja, 11 panel diskusija, dvije radionice i dvije kulturne večeri. Takođe, promovisana je knjiga “Savremeno piratstvo kao vid terorizma”, Samira Hadžića.

“Predavači na kampu su bili predstavnici NATO-a, državnih institucija Crne Gore i zemalja članica NATO-a, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više međunarodnih univerziteta, lideri političkih partija, organizacija civilnog društva i medija”, podsjeća se u saopštenju.

Među njima je bivši ministar vanjskih poslova Milan Roćen, potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, nacionalni Koordinator za NATO Dragan Pejanović, Pol King iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju, kao i ambasadori Veselko Grubišić i Hans Ginter Matern, predsjednik građanskog pokreta URA Dritan Abazović i komandant NATO štaba u Sarajevu Robert Hjuston.

iz ALFA Centra su kazali da su realizaciju ovogodisnjeg kampa podržali Vlada Crne Gore i Opština Žabljak, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Ambasada Njemačke u Podgorici, NATO Odsjek za javnu diplomatiju, MDI, Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Žabljak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније