Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B [ Mina ]

29. 08. 2017. 12:40 >> 12:13

SEKULOVIĆ O DEMOS-U

Ministarstvo da utvrdi činjenično stanje

Ministarstvo javne uprave prilikom odlučivanja o predsjedniku Demosa mora da utvrdi činjenično stanje i na bazi takvog odnosa da donese odluku koja će da bude pravno valjana, ocijenio je advokat, Sergej Sekulović.

Predsjednik dijela Demosa Goran Danilović predao je u ponedjeljak Ministarstvu javne uprave zahtjev u kojem traži da se iz Registra političkih partija sa mjesta predsjednika te stranke izbriše Miodrag Lekić i da se za ovlašćenog predstavnika upiše Goran Danilović.

Sekulović je objasnio da se Danilović i dio Demosa koji on predstavlja poziva na načelo legitimiteta, odnosno tvrdi da iza njega stoji većina opštinskih odbora koji su delegirani za vanrednu Skupštinu i da to samo po sebi čini dovoljno jak pravno politički argument da se promijeni upis.

Kako navodi Sekulović, na strani Lekića je princip legaliteta – ta struje iznosi u javnost da nijesu ispoštovane Statutom predviđene procedure za sazivanje vanredne Skupštine Demosa.

"Između ta dva principa je Ministarstvo javne uprave koje mora da se opredijeli da li da prihvati prinicip prijave ili princip odobrenja kod promjene u registru", kazao je Sekulović agenciji MINA.

On je rekao da je kod principa prijave dovoljno da se podnesu određena dokumenta koja zakon nalaže i da se promjena registruje bez ulaženja u sadržaj tih dokumenta, odnosno poštovanje procedura i prethodnih koraka koji su bili nužni da bi ta dokumenta bila validna, a da onda prebaci odgovornost na druge organe da utvrđuju činjenično stanje.

Prema njegovim riječima, po principu odobrenja Ministarstvo javno uprave bi trebalo da uđe u sam sadržaj tih akata, u staturnu proceduru, odnosno poštovanje i nepoštovanje iste i da onda nakon utvrđivanja pravno relevantnih činjenica donese odluku da li da izvrši promjenu upisa ili ne.

"Koji će pristup Ministrastvo javne uprave da primijeni ostaje nedoumica, pri čemu mislim da zbog prinipa pravne sigurnosti bez obzira da li se radi o jednom ili drugom krilu, Ministartsvo javne uprave mora da uđe u utvrđivanje činjeničnog stanja i na bazi takvog odnosa da donese odluku koja će da bude pravno valjana i za vrijeme koje je ispred nas, jer sistem mora da funkcioniše primarno na principu pravne sigurnosti", rekao je Sekulović.

On je ocijenio da je u moguće da se kofunzija nastavi, da kumulira potencijala šteta, između ostalog i materijalna, a da nadležni orani nakon godinu, dvije, tri ili pet utvrde drugačije činjenično stanje.

"Nama kao javnosti ostaje da čekamo kako će se prema ovome odrediti Ministarstvo javne uprave i koji će princip da uzme kao odlučujući", naveo je Sekulović.

Kako je rekao, nesporna činjenica je da su i Lekić i Danilović nanijeli određenu političku štetu ovakvim djelovanjem.

"Činjenica da Demos ko god da bude nosilac pečata jeste struktura iz koje nastaju dva politička subjekta. Čitava faza "raspada" te stranke, dijeljenja ili cijepanja obilježena je sa dosta teških riječi na javnoj sceni, tako da i jedni i drugi trpe nespornu štetu", smatra Sekulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније