Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

27. 08. 2017. 08:17 >> 07:48
5

ANALITIČARI OCJENJUJU

Kremlj postrojava svoje igrače

Savjeti koji crnogorskoj opoziciji stižu iz Moskve, smatraju pojedini sagovornici Pobjede, su znak da Rusija nije zadovoljna političkom pameću svojih igrača u Crnoj Gori i da su odlučili da ih preciznije "postroje".

Rusija, u svakom slučaju, nije "digla ruke" od Crne Gore ni nakon ulaska naše zemlje u NATO, već nastavlja sa svojom politikom u novonastalim okolnostima. Sergej Željeznjak, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije i jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, poznat je po izjavama koje se tumače kao otvoren pokušaj zvanične Rusije da se miješa u unutrašnju politiku Crne Gore.

U posljednjem javljanju preko jednog beogradskog tabloida, ruski funkcioner dao je nove "instrukcije" političkim akterima u Crnoj Gori - DF i Demokrate treba da se pomire, a opozicija da nađe jedinstvenog kandidata za predsjedničke izbore. Radio Slobodna Evropa je nedavno, baveći se Željeznjakovom političkom biografijom, navela da on u određenim krugovima važi za "portparola" ruskog uticaja na Balkanu, te da su njegove izjave često oštrije i direktnije od zvaničnih stavova Kremlja.

Analitičar Ranko Đonović ocjenjuje da Željeznjak upravlja crnogorskom opozicijom tako što je ona dobrovoljno pristala da bude "izvršilac nečasnih poslova protiv sopstvene države".

"Poznato je, naravno, da nema goreg ropstva od dobrovoljnog, na što je pristao dio opozicije. To što nacionalistička opozicija javno i dobrovoljno služi takvim interesima, a ona druga, navodno građanska, podmuklo stoji iza ćoška čekajući priliku za zauzimanje vlasti, nedvosmisleno ukazuje da su ovi drugi gori od ovih prvih ukoliko je moguće biti gori", naveo je Đonović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, Moskvi je danas jasno da Crna Gora nije na političkoj vjetrometini, na kojoj je do skoro bila.

"Može se prilično jednostavno uočiti da im posvađana, razjedinjena, nepametna crnogorska opozicija najbolje odgovara. Željeznjak je taj koji pokušava da takvu opoziciju objedini kako bi ona što bolje i što brže po eventualnom osvajanju vlasti propala. Ako im silom, terorizmom ili bilo kako drugačije bude moguće gurnuti vlast u ruke, stanje haosa i anarhije je lako predvidljivo", rekao je Đonović.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović navodi da Rusija, u svakom slučaju, nastavlja svoju politiku prema Crnoj Gori, koja je u određenom smislu izmijenjena zbog novonastalih okolnosti - prijema Crne Gore u NATO i posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa Podgorici.

"Očigledno je da nijesu zadovoljni političkom pameću svojih igrača u Crnoj Gori i da su odlučili da ih očiglednije, nedvosmislenije i preciznije postroje na odgovarajući način. Trebalo bi Željeznjaka kandidovati na neku od funkcija u Crnoj Gori i da se ta stvar jednostavnije završi za sve nas", navodi Radulović.

Na pitanje smatra li da li će ostali opozicioni subjekti, osim DF-a, poslušati instrukcije Željeznjaka, Radulović nema dileme.

"Hoće, naravno. To su savjeti iza kojih stoji dobar novac i dobra logistika. To se uvijek sluša", dodaje on.

Radulović navodi da će Crna Gora i dalje biti meta pokušaja miješanja sa tih adresa.

"Mi smo 2006. ostvarili nezavisnost pa nijesmo izašli van uticaja Srbije i drugih zainteresovanih strana. Prema tome, ne očekujem nikakvo odustajanje kad su u pitanju Rusija, Srbija i Srpska pravoslavna crkva", zaključuje Radulović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније