Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 08. 2017. 12:37 >> 22:23

GA PORUČUJE

Profesionalizovati DIK

Državna izborna komisija (DIK) duže od godinu radi u nepotpunom sastavu što nije dobro, a iskustvo pokazuje da to tijelo treba profesionalizovati, ocijenio je koordinator programaa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić.

On smatra da nije dobro da DIK već više od godinu radi u nepotpunom sastavu i da to ne tangira odgovorne.

Vujičić je agenciji MINA kazao da iskustvo ukazuju da DIK treba profesionalizovati i da je potrebno je povećati i operativne kapacitete članovima tog tijela.

"Potrebna je sveukupna izborna reforma sa ciljem usklađivanja izbornog zakonodavstva interno i sa drugim relevantnim zakonima, međutim utisak je da za ovo iz vlasti i dijelom opozicije nijesu zainteresovani za zakonske izmjene u tom dijelu", kazao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, izbori i izborni sistem je važan u svakoj državi a na Balkanu ima dodatnu tezinu.

Vujičić je rekao da je pitanje kontrole izbornog procesa ključno kako za vlast tako i za opoziciju.

"DIK je jedno od tijela koje su od kako domaće javnosti tako i međunarodnih partnera prepoznati da su pod jakim političkim uticajem i da su zatvoreni za javnost", kazao je Vujičić.

On je naveo da je Evropska komisija u izvještaju za Crnu Goru za prošlu godinu ukazala da su nedostaci jasno vidljivi u smislu nedostataka kolektivnog liderstva, efikasnog upravljanja i transparentnosti kao i politizacije.

"U izvjestaju Savjeta Evrope za predhodne parlamentarne izbore su ukazali da je DIK trebalo da bude proaktivnija u smislu pravovremenog donošenja propisa koji se odnose na nedostatke i nedosljednosti izbornog zakona, kao i u smislu obezbjeđivanja njihove dosljedne primjene", ukazao je Vujičić.

On je rekao da je jedan od razloga za to i zakon koji predviđa izbor predstavnika pozicije i opozicije DIK-u koji nažalost ne sadrži odredbu o nepristrasnosti i profesionalnosti članova izbornih tijela nakon njihovog imenovanja.

"Shodno tome članovi komisije su većinom zastupali interese svojih partija pa je rad tog tijela bio jako partijski obojen. Upravo zato je i predstavnik nevladinih organizacija trebao da bude spona, neko ko će poštovati isključivo zakon i povećati transparentnost DIK-a", rekao je Vujičić.

On je kazao da međutim DIK još radi u nepotpunom sastavu jer nije izabran predstavnik nevladinog sektora.

"Iako je bilo više poziva, Administrativni odbor nije još izabrao prestavnika nvo-a u ovom tijelu. Čak, trenutno i nije raspisan novi konkurs za predstavnika nvo sektora iako će vrlo brzo lokalni izbori u par opština", kazao je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније