Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 08. 2017. 17:30   >>  17:02 3

DNP SAOPŠTIO

"Država mora zaštiti hrvatske tekstove"

Povodom najnovijeg skandala i nesumnjivih dokaza o krađi hrvatskih programa za našu domaću upotrebu Demokratska narodna partija i Demokratski Front ukazuju da naša država mora odlučno stati u zaštitu hrvatskih tekstova, da ih ne potkradaju druge zemlje, jer je dovoljno i što Crna Gora to već godinama radi, saopštio je šef Medijskog centra DNP-a Dragan Koprivca.

"Javni šamar, koji smo dobili od naših susjeda konačno se morao desiti, jer je prevršila dara mjeru, a ako se pod lupu stave programi nekih ministarstava i brojna zakonodavna akta, može se otvorili Pandorina kutija s duplim dnom, zbog čega bi nam mnogi programi i zakoni bili dovedeni u pitanje.  Uostalom, uz sve jače glasine već godinama, javna tajna je da su hrvatski programi i zakoni prava Meka, bogati majdan za manipulante iz krugova režimske Crne Gore", istakao je on.

Kako je saopštio Koprivica, prepisivanja hrvatskih programa potiču iz crnogorskog Zavoda za školstvo, koji je pod ingerencijama Ministarstva prosvjete, u okviru Vlade Crne Gore, pa je skandal kompletan.

"Iako su u Zavodu izjavili da su se na hrvatske programe samo “pozivali”, uslijedio je javni šamar iz Hrvatske. Moramo jedino priznati da su naši `pozivari` pažljivo izbjegli sve hrvatizme u tekstu programa, te im treba odati puno priznanje bar za tu vrstu kreativnosti i originalnosti. Naši Resavci u svojoj već razrađenoj praksi nijesu mnogo marili ni za ukrivanje tragova, jer, po tvrdnjama hrvatske strane, postoje doslovce prepisani pasusi, što govori o komociji naših švercera, i njihovom uvjerenju da tako mogu nekažnjeno godinama.
Ali govori i o uvjerenju da mogu ubirati partijsku i drugu, konkretniju dobit, bez i minimuma osjećaja da time u jednom trenutku, kad sve izbije na vidjelo, mogu nanijeti i nemjerljive štete Crnoj Gori u međunarodnim okvirima", rekao je on.

Koprivica navodi da je bojazan da je taj ružni primjer "krađe samo vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji nam tek prijete ako započne uparivanje zakonskih i drugih akata, fabrikovanih u Crnoj Gori po hrvatskim obrascima". 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније