Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2017. 00:03 >> 00:29
3

SASTANAK U KIJEVU

Porošenko Boškoviću: Hvala Crnoj Gori

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zahvalio je Crnoj Gori, Litvaniji, Letoniji i Estoniji na snažnoj podršci u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Takođe, Porošenko je čestitao Crnoj Gori na nedavnom učlanjenju u NATO.

Porošenko je u srijedu u Kijevu primio ministre odbrane te četiri zemlje, Predraga Boškovića, Raimundasa Karoblisa, Raimondsa Bergmanisa i Jurija Luika, objavljeno je na internet stranici ukrajinskog predsjednika.

"Posebno, predsjednik je izrazio zahvalnost ministrima drugih zemalja za humanitarnu, finansijsku i tehničku pomoć pruženu Ukrajini na bilateralnoj osnovi i preko povjereničkih sredstava NATO-a", navodi se u saopštenju.

Kako je naglasio, pomoć se posebno vidjela u programima liječenja i rehabilitacije povrijeđenih ukrajinskih vojnika.

Sastanku su prisustvovali i ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak, direktor agencije za nacionalnu bezbjednost Oleksandr Turčinov i ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Bošković će sjutra prisustvovati svečanoj dvočasovnoj vojnoj paradi na glavnom kijevskom trgu, koja se organizuje povodom proslave 26. godišnjice nezavisnosti Ukrajine i 100 godina od formiranja Ukrajinske nacionalne armije.

"Vaše učešće sa ukrajinskim snagama na paradi u čast Dana nezavisnosti Ukrajine važna je demonstracija našeg jedinstva i solidarnosti u suočavanju sa zajedničkim izazovima", rekao je Porošenko.

Na sastanku je razgovarano o situaciji na istoku Ukrajine i implementaciji sporazuma iz Minska.

Takođe, kako se navodi na sajtu ukrajinskog predsjednika, razgovarano je i o jačanju vojno-tehničke saradnje i jačanju odbrambene sposobnosti Ukrajine u borbama protiv ruske agresije.

"Vjerujemo da su Ukrajinci heroji koji brane evropske vrijednosti. Stoga ćemo i dalje pomagati i podržavati Ukrajinu u ovoj borbi", rekao je ministar odbrane Estonije.

Ministar odbrane SAD stigao u Ukrajinu

U Ukrajinu je u srijedu stigao američki ministar odbrane Džim Matis, s kojim će ukrajinski zvaničnici razgovarati o mogućem jačanju američke pomoći oružanim snagama koje su tri godine angažovane u borbama protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Matis u četvrtak treba da se sastane sa Porošenkom i Poltorakom da potvrdi podršku američke administracije Kijevu, uprkos izjavama američkog predsjednika Donalda Trampa tokom izborne kampanje da želi da se približi Moskvi, navodi agencija Frans pres, prenosi Beta.

Vlasti u Kijevu žele da ubijede Vašington da im isporuči oružje, posebno protivtenkovsku i protivvazdušnu opremu, pored pomoći u oružju neletalnog dejstva koje su Amerikanci davali do sada.

Iako se američka vojska izjasnila povoljno u odnosu na taj zahtjev, Tramp još treba da ga odobri, a neki strahuju da bi takve isporuke mogle da doprinesu eskalaciji sukoba koji je uglavnom zamrznut od kada je dogovoreno više prekida vatre.

"Od prvog dana ruske agresije tražili smo od svih zemalja svijeta da nam pomognu i da nam isporuče letalno oružje. Za sada nam je samo Litvanija pružila takvu pomoć", rekao je danas novinarima ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak.

On je rekao da i dalje čekaju i da to ne zavisi od njih nego od njihovih partnera i izrazio nadu da će dobiti takvu vrstu pomoći.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније