Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

21. 08. 2017. 08:29 >> 08:23
28

PAPOVIĆ OCJENJUJE

Porazno je da liderima budu uzori četnici

Četnička ideologija je u Crnoj Gori prisutna od 1941. godine i, u zavisnosti od političkih uslova, javlja se u različitim organizacionim oblicima. Porazno je da je i 2017. to politički program nekih parlamentarnih partija, ocijenio je istoričar i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Dragutin Papović.

 

On ocjenjuje kako je posebno žalosno i opasno što se te partije deklarišu kao autentični predstavnici srpskog naroda i na taj način hoće da srpski narod bude talac njihove naopake ideologije.

"Ohrabrujuće je što većina Srba u Crnoj Gori odbacuje četničku ideologiju jer je razumno da ne žele da ih s njom poistovjete", kazao je Papović za Dnevne novine. kaže u razgovoru za Dnevne novine naš istoričar dr Dragutin Papović, saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore, inače poslanik DPS u Skupštini Crne Gore.

Komentarišući to što se u Crnoj Gori 72 godine nakon pobjede nad fašizmom otvoreno pokušavaju rehabilitovati četničke vođe, Papović kaže da to za svakoga ko poznaje noviju političku istoriju Crne Gore nije iznenađenje.

"Četnički pokret u Crnoj Gori je tokom Drugog svjetskog rata bio izuzetno jak, a u jednom periodu dominantan. Četnička ideologija je definisana van Crne Gore, ali je zahvaljujući jakom srpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, imala veliki broj sljedbenika. Četnički pokret je svog prirodnog saveznika pronašao u italijanskom fašizmu i njemačkom nacizmu, jer se i on zasnivao na nacionalnoj i rasnoj mržnji i na oštroj konfrontaciji s demokratijom i s komunizmom", navodi Papović.

Zato je, kako je dodao, četnički pokret bio dio fašističkih i nacističkih snaga tokom Drugog svjetskog rata i to je pokazao u praksi.

"Fašizam, nacizam i četnički pokret su poraženi u tome ratu, ali nijesu uništeni. Oni su u Crnoj Gori u periodu socijalizma efektno suzbijani i represijom. Od početka 90-ih četnička ideologija se opet afirmisala i ušla u politički život pod ruhom navodno nove desnice i nekog modernijeg nacionalizma, ali je u biti ostala privržena ideji i praksi četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. To je i danas njena suština", smatra Papović.

On smatra da je porazno za našu političku scenu postojanje lidera i partija čiji su uzori četnički zločinci i zločinačka ideologija iz Drugog svjetskog rata.

"Apsurdno je da neko kome je moralni i politički uzor mračni četnički oficir može pretendovati da vodi državu u 21. vijeku".

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније