Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

21. 08. 2017. 08:17 >> 08:21
24

SERVER OCJENJUJE

CG vojnici i objekti sada su i Natovi

Ne znam za plan da Alijansa gradi baze u Crnoj Gori, ali pretpostavljam da su sve crnogorske baze u izvjesnom smislu NATO baze, kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu "Džon Hopkins" i ekspert za Balkan Danijel Server, odgovarajući na pitanje da li NATO planira izgradnju baze na teritoriji Crne Gore.

Objašnjava da nije siguran da li će sve zemlje regiona krenuti stopama Crne Gore i ući u NATO.

"Možda se sve nadaju da će se to desiti, ali do sada su se samo Makedonija i Kosovo obavezale da im je cilj ulazak u Alijansu, kada ispune neophodne uslove. Bosna i Hercegovina i Srbija oklijevaju, iz očiglednih razloga. Alijansi će biti dobro i bez njih, ali je veliko pitanje da li bi ovim zemljama bilo bolje sa NATO-om i da li su spremne da naprave neophodne reforme", kaže Server.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Srbija u oktobru naredne godine biti domaćin NATO vojne vježbe i da li je to čini bližom Alijansi, Server odgovara da će ova zemlja razmotriti sve opcije.

"Ne postoji ništa neizbježno vezano za ulazak u NATO, to je organizacija koja prihvata samo one koji su spremni da naprave neophodne reforme i da daju pozitivan doprinos Alijansi. Srbija će uzeti u obzir sve svoje mogućnosti", kaže Server.

On pojašnjava da je posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa prošla veoma dobro, sa jasnom reafirmacijom posvećenosti Trampove administracije vrijednostima Alijanse i protiv ruskog nedoličnog ponašanja na Balkanu.

"Signal je jasan: vrata Alijanse su otvorena za one koji su kvalifikovani i žele da uđu", kaže Server.

On upozorava da bez obzira na podršku SAD zvaničnoj Podgorici, Moskva nikada neće odustati od Crne Gore.

"Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju", objašnjava Server.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније