Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 08. 2017. 13:47   >>  13:19 2

ZOGOVIĆ SMATRA

"Vlada podstiče pustošenje sjevera"

Umjesto najavljivanih investicija u cilju razvoja sjevera kroz omogućavanje neophodnih preduslova za opstanaki život na ovim prostorima, Vlada Crne Gore svojim potezima otvoreno podstiče iseljavanje i pustošenje ovog regiona, kazao je poslanik DF-a Milun Zogović.

"Prilikom dodjeljivanje koncesija metodom `od oka` poželjnim i lojalnim investitorima, gotovo po pravilu, nigdje nije vodjeno računa da će opšti genocid nad prirodnim bogastvima dovesti do  ugrožavanja životnog ambijeta, a nadležni koji su u većini slučajeva suprotno zakonu izdavali dozvole za pomenute koncesije, nemaju čak ni predstavu gdje se fizički nalaze pomenuta dobra koja su prinijeli na izrbljivanje , jer je sve završavano iz kancelarija u Podgorici i to najčešće po preporući stvarnih `hijena` i velikih `zverki` koje se kriju iza tuđih matičnih brojeva, koji se za određeni šicar formalno predstavljaju kao  investtori i koncesionari", saopštio je Zogović.

Kako je istakao,  poslije pustošenja šuma, sada su na red došle vode, a za te investicije finansijska konstrukcija se obezbeđuje iz raznih fondova, "a kada se tome doda  otimanje i dugoročno orobljavanje prirodnog resursa uz mizernu simboličnu naknadu ovi poduhvati su jako profitabilni i predstavljaju `zlatnu koku` bez ikakvog rizika".

"To što se lokalne sredine pustoše bez ikakve koristi, a gradjani ostavljaju bez vode za piće i bez vode za navodnjavanje svojih imanja, i što se otvoreno uništava biološki minimum  i prirodna ravnoteža, za one koji bespoštedno sijeku šume, eksploatišu šljunak iz riječnih korita i grade hidroelektrane najmanje je bitno, jer je brutalnost i bezobzirnost prirodni pratilac trke za profitom", istakao je Zogović.

On je naglasio da "Crna Gora, ako je ima, na to ne smije da ćuti".

"Šta je sa strukom? Šta je sa nevladimin sektorom, koji godinama sisa grantove na račun zaštite životne sredine? Da li su se godinama `tovili` samo da bi sada ćutali,  i prespavali odsudnu bitku dajući sramni alibi za opštu pharu? Da li će starosjedioci našeg primorja pomiriti sa sudbinom da `gledajući dolje niz drumove` besjede svojim potomcima kako su  nekada bila takva vremena kada im je za razliku od današnjeg bilo dozvoljeno da pridju moru i umoče prst. Puna podrška građanima sjevera, koji brane svoj životni ambijent i opstanak na ovom prostoru, jer to čine ne samo zbog sebe, nego zbog budućih pokoljenja, a oni koji sada ćute a najpozvaniji su da govore neka se bude dok im je vrijeme, jer će gradjani sa njima ili bez njih dobiti bitku za sopstveni spas.", rekao je Zogović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније