Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B

15. 08. 2017. 16:59 >> 16:31
49

VUČUROVIĆ SEKULIĆU

"Iza progona Srba stoje bivši Srbi"

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić saopštava čiste neistine o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, poručuju iz Nove srpske demokratije. Kažu da je posebno licemjerno kada Sekulić saopšti kako Srbi dijele sudbinu ostalih građana Crne Gore.

Predhodno je poslanik DPS-a Predrag Sekulić za Pobjedu kazao da je ustavna pozicija Srba u našoj državi ista kao i ostalih naroda i dodao da su svi građani Crne Gore. 

Portparol Nove srpske demokratije i poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da Sekulić ima problem sa Vladom Crne Gore i njenim podacima iz 2015. godine koji govore da je u državnoj upravi zaposleno tek oko sedam odsto Srba. 

“Ako se zna da je, prema rezultatima popisa koji je sproveo DPS, Srba u Crnoj Gori trećina, dolazimo do činjenice da su Srbi teško diskriminisani”, kazao je Vučurović u izjavi za medije.

Sekulić možda ne vjeruje u podatke Vlade koji su saopšteni za vrijeme dok je premijer bio Milo Đukanović, jer je, kako navodi Vučurović, u međuvremenu promijenio stranu u aktuelnom sukobu u DPS-u.

“To mu ne daje za pravo da podmeće i priča gluposti. Posebno je licemjerno kada Sekulić saopšti kako Srbi dijele sudbinu ostalih građana Crne Gore, a prema istim podacima Crnogorci čine oko 82 odsto zaposlenih u državnoj upravi, a na popisu ih je manje od 45 odsto. Ako Sekulić ima neke druge podatke, kojima će demantovati ove koje nudi Vlada CG, neka ih javno saopšti”, naveo je Vučurović.

Kaže i da je dvije godine kasnije, broj Srba u državnoj upravi ispod pet odsto, projekat asimilacije se pojačava.

Vučurović tvrdi i da se nastavljaju obračuni sa srpskim jezikom, kojim govori ubjedljiva većina građana, kao i progon SPC i “udar na tradicionalne i duhovne vrijednosti Crne Gore”.

“Kako tek da se tretira priznanje takozvane države Kosovo ili podrška toj lažnoj tvorevini u UNESCO osim kao direktni akt neprijateljstva režima prema Srbima. Takođe, DPS-u je vjerovatno prirodno da se Srbi, članovi NSD, nevini nalaze u zatvoru i da se montiraju optužbe protiv političkih predstavnika srpskog naroda”, ističe funkcioner Nove srpske demokratije.

Vučurović kaže i da je sramno da Sekulić govori da više Srba podržava DPS nego opoziciju.

“Da je to tačno ne bi samo pet odsto Srba radilo u državnoj upravi nego znatno više. Ne bi nas iznenadilo da on Srbe tretira kao nestručne i kao osobe koje nemaju potrebe, kao drugi, da imaju redovnu platu i budu zaposleni u državnoj administraciji. Ali su, po Sekuliću, zadovoljni da izađu i zaokruže DPS, kako bi onih koje je ova partija opljačkala i ponizila bilo što više, a Srbima ništa nije potrebno, samo je važno da su Sekulić i društvo srećni i zadovoljni”, ističe Vučurović.

On navodi da statističke i druge činjenice, jasno govore o diskriminaciji.

“Te činjenice ne zavise od Andrije Mandića, već od onih koji su stvorili aparthejd u Crnoj Gori. I nije problem u Andriji Mandiću i drugim srpskim političarima, koji su zajedno sa svojim narodom u svakoj prilici i situaciji, nego je problem u Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću i drugima iz DPS-a koji su bili Srbi dok im je to bilo profitabilno, a onda su zbog novog vlastitog interesa promijenii sve, okrenuli se protiv svoga naroda i postali antisrbi”, poručuje Vučurović u izjavi za medije.

Ustav Crne Gore, makar u formalnom smislu, kako navodi Vučurović, nije prepreka da se smanjuje stepen diskriminacije.

“Politika koju predstavlja Sekulić upravo to tvrdi. Na svaki poziv da se eliminiše diskriminacija, dukljani iz DPS odgovaraju da je to u suprotnosti sa Ustavom”, kaže Vučurović.

Ističe da smo tako došli u situaciju da su, srpski jezik i ćirilica zbrisani iz javnog života, jer je to, kako navodi, suprotno sa Ustavom.

“Najava da će NSD učestvovati u izradi Deklaracije o djelovanju za opstanak srpskog naroda i činjenica da pojačavamo borbu za prava Srba, ponovo je na noge digla šovinističke krugove u DPS-u, a naročito one oko te stranke koji čekaju svaku priliku da se primaknu gazdinoj trpezi”, stoji u izjavi poslanik DF-a.

On kaže da samo šovinisti ili politički laici mogu biti protiv predloga Nove, da Srbi u Crnoj Gori budu ravnopravan i konstitutivni narod, da se ustavno definiše takav njihov status, kao i status srpskog jezika i ćirilice.

“Dakle, ovo su predlozi koji mogu smetati samo onima, na vlasti ili u opoziciji, koji žele da se nastavi asimilacija srpskog naroda i njegovo pretvaranje u manjinu, što NSD i DF neće dozvoliti”, zaključio je Vučurović.

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније